Poradna Nokia Lumia 1320

Autor: | Vloženo: 13.04.2014 000 22:44 | Témata: Poradna Nokia Lumia 1320

Rozhodován o novém smartphonu

Zdravím,
uvažuji do budoucna o pořízení nového smarphonu v cenové relaci 5 až 8 tis. kč, což splňuje několik modelů. Jsem téměř rozhodnut pro nokii (v současnosti vlastním Nokii 500 se symbianem, problém je však v podpoře novějších technologií) Rozhoduji se mezi lumií 625/920/1320. Všechny tři do té cenové relace spadají (u té 920 jak kde). Co je pro mne důležité:
- dobře čitelný displej
- relativně dobrý foťák (nejde o megapixely, spíš o kvalitu výsledných fotek, aby se na to dalo koukat :-) )
- v rámci možností slušná výdrž na baterii (očekávám tak dva dny, když tu a tam zkontroluju e-mailovou poštu a sociální sítě).
Který byste doporučili vy?

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    14. dubna 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Vzhledem k výběru bude asi hodně záležet jakou velikost displaye preferujete (zvláště u modelu Lumie 1320). Pokud preferujete WP, tak bych vzhledem k požadavkům (čitelnost, fotoaparát a výdrž) ještě vedle třech uvedených telefonů zvážil i Lumii 720.

    Pak co do čitelnosti displaye je na tom nejlépe Lumia 920, 720 a 1320.
    Co do fotoaparátu pak nejlépe Lumia 920 případně 720.
    Slušnou výdrž mají všechny, od nejlepšího Lumia 1320, 720, 625 a 920.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • RemusCZ

      14. dubna 2014 - RemusCZ

      Ano, o lumii 720 jsem původně také uvažoval, problém však je, že ta je již velmi špatně sehnatelná (zvláště, pokud se chci vyhnout dovozu z Asie či podobných), EU distribuce by mi nevadila (vzhledem k celoevropské záruce Nokie). Co se týče té velikosti displeje, to je právě to dilema. Láká mě myšlenka té 1320, která má šestipalcový displej, což by se mi mohlo hodit i na občasné shlédnutí filmu během cestování. Zas na druhou stranu se tím telefon stává poněkud větším... Nicméně, pokud jsem správně pochopil, že 1320 má nejlepší výdrž na baterii, tak se asi poohlédnu po ní. Je sice fakt, že 920 se pohybuje ve srovnatelné cenové kategorii (nemluvím o výbavě, jen o současném vývoji ceny). Tam jsme, co se do výbavy týče a hlavně kvality fotoaparátu, trošku někde jinde. Nicméně právě kvůli výdrži jsem odstoupil od používání Androida (jeden kousek jsem měl a s tou výdrží to bylo velmi slabé, fotky u něj taky za moc nestály a o nahrávání vida při akcích nemohla být ani řeč). U současného telefonu (Nokia 500) bojuji převážně s čitelností displeje venku (zvláště při slunečním světle), často prostě není vidět téměř nic, což celkem znesnadňuje práci během cest.
      Vlastně, teď mi vystanul ještě jeden požadavek. Občas (není to ale časté), používám v telefonu navigaci pro pěší chůzi. Vím, že všechny Lumie mají navigaci a mapy předinstalované, ale nenašel jsem nikde, zda podporují právě i navigaci pro pěší. Má 500 to má a občas (zvlášť ve větším městě, při použití MHD apod.) se mi to hodí. Která z výše jmenovaných si s tím poradí celkem slušně?


    • Anonymní uživatel

      14. dubna 2014 - Anonymní uživatel

      Ano Lumia 720 se postupně doprodává, ale zatím ji lze z EU distribuce v některých barvách ještě bez problému sehnat. Pokud není určena pro EU tak rozhodně nekupovat, ale EU je naprosto v pořádku, a většina prodejců u nás prodává právě z EU distribuce. Ideální se zeptat, pro kterou zemi byl telefon původně určen, a ihned po koupi si to ověřit na stránkách nokie podle IMEI čísla (viz http://www.nokia.com... ).

      Co se týče velikosti, je to pochopitelně subjektivní, doporučuji se zastavit někde na prodejně a vyzkoušet si to.

      V případě pěší navigace, tak součástí je HERE Maps, které mají i pěší navigaci, a i pěší navigaci v kombinaci MHD (tj dokáže vám vyhledat kompletní pěší cestu včetně částí kdy pojedete MHD). Samotná pěší navigace je plnohodnotná, ale v kombinaci s MHD je pokryta pouze částečně Praha. Nicméně pro MHD lze použít jiné alternativní aplikace, stejně tak lze použít další alternativní aplikace pro pěší navigaci (např. mapy.cz).


    • RemusCZ

      14. dubna 2014 - RemusCZ

      Moc děkuji za rady. Jde o první telefon s WP8, který si chci pořizovat. A proto volbu i zvažuji. Nejsem z těch, co si každý měsíc pořizují nový přístroj, proto radši dvakrát zvážím a jednou koupím. S tou velikostí je fakt, že se to odhaduje jen velmi těžko a nejlepší bude si to vyzkoušet přímo na prodejně, který mi sedne nejlépe. Jen si ještě říkám, zda všechny čtyři jmenované budou mít k dispozici update na WP 8.1, který by měl, aspoň co jsem tak o něm četl, zpřístupnit ocenitelné funkce. Zvláště u modelů 720 a 920 se obávám, aby ty updaty dostaly, když to jsou již o něco starší modely, ale kdesi jsem i četl, že update na 8.1 by měly snad dostat všechny přístroje s WP8, ale jistě to nevím.


    • Anonymní uživatel

      14. dubna 2014 - Anonymní uživatel

      Ano, velký update na WP8.1 dostanou všechny současné telefony včetně Lumia 720 a 920 (resp neoficiálně je už k dispozici teď). Je také potvrzeno, že ještě letos dostanou další dva menší updaty (GDR).
      Co se týče podpory Lumie 920, tak se určitě není čeho bát, má velmi dobrou a nadčasovou výbavu, a je oficiálně potvrzeno, že bude dostávat updaty minimálně po dobu 3 let.
      Méně jasno je u Lumie 720, ta sice dostane stejné updaty jako 920, ale je možné že v budoucnu díky menších 512MB RAM bude nějaká funkčnost trochu omezena, nicméně zatím tomu tak není, a aktuálně žádné plánované omezení není známo (je to tedy jen spekulace).


    • RemusCZ

      14. dubna 2014 - RemusCZ

      Super, to je dobré vědět, že pořizovaný telefon bude ještě ze strany výrobce nějakým způsobem podporován (updaty). Asi je jasné, že jasného kandidáta se mi bez odzkoušení vybrat nepodaří. Když totiž zvážím ta tři první kritéria, tak výdrž má nejlepší skutečně ta 1320 (ješě jsem si pro přehlednost ty telefony nechal porovnat, předtím jsem sázel na to, že si to budu pamatovat :-D). Nicméně naposledy zmíněné 720 a 920 mají obě lepší foťák. Zas oproti tomu 720 (co jsem tak koukal), nemá podporu LTE sítě (sice zatím u nás použitelné jen v některých částech Prahy, ale předpokládám, že časem bude pokrytí lepší, proto spíš uvažuji do budoucna). Ostatní tři tuto podporu mají. Asi mi nezbude nic jednoduššího, než si jednotlivé přístroje vyzkoušet přímo na prodejně. Nějak si totiž nedovedu představit, jak by se mi pracovalo se šestipalcovou 1320, ale pokud by mi sedla, asi bych dokázal ožželit horší foťák (fotím celkem málo, ale když už, tak aby to nějak vypadalo, proto jsem se i na tu kvalitu fotoaparátu ptal, recenze v tomhle bývají občas rozporuplné, některé hodnotí kvalitu kladně, některé hůře).


    • Anonymní uživatel

      15. dubna 2014 - Anonymní uživatel

      Je to tak jak píšete, nejlepší vyzkoušet.

      Co se týče LTE, je to určitě plus, ale asi bych tomu nepřikládal velký význam, hned z několika důvodů:
      -LTE je zatím spíše o problémech, potřebuje ještě nějaký ten rok na nějaké odladění.
      -S LTE sice dosáhnete na teoretických 100Mbps, ovšem bez LTE máte mate v 3G teoretických 42Mbps, což by myslím všem dostačovalo. Problém je ale že to je teorie, brzdou je kapacita sítě, a ať už máte LTE nebo ne, budete rád když dosáhnete na cca 20Mbps
      -Pak spíše lokální problém a to je FUP, i kdyby jste nějak dosáhl na 100Mbps, tak pokud máte nějaký běžný tarif, tak svůj FUP vyčerpáte během pár minut, což asi nechcete.

      Pak osobní zkušenost, LTE sice mám, a jsem v Praze a mám dokonce prakticky neomezený FUP, ale LTE mám vypnuté, a to jednak proto, že nějakého výrazně rychlejšího připojení jsem se nedočkal, a jednak spolehlivost sítě je pak výrazně horší.


    • RemusCZ

      15. dubna 2014 - RemusCZ

      Aha, tak to jsem nevěděl, že s tím jsou ještě takové problémy. Jako na aktuálním tel mám 3G, jaká je teoretická rychlost, přesně nevím, musel bych se podívat. Vím však, že i když mám dostatečný signál, že občas ta rychlost dobrá zkrátka není (asi fakt problém sítě).
      Takže asi to udělám tak, že až si ten tel budu pořizovat, řeknu si, zda bych si mohl výše jmenované modely vyzkoušet na prodejně a bude. Sice tím pádem odpadá možnost objednávky v e-shopu, ale na druhou stranu, budu mít o starost míň s tím, že bych v nejhorším musel zboží vracet a tak.


    • Karel

      15. dubna 2014 - Karel

      Kdybyste šli raděj na pivo, než trávit dny na internetu tlacháním o ničem.
      (Někteří jedinci jsou tím tady posedlí. Pokud denně nenapíší alespoň 5 slohů a neodpoví na dvacet dotazů, tak by ani neusnuli)
      :-))))


    • RemusCZ

      15. dubna 2014 - RemusCZ

      Myslím, že je asi nejvyšší čas tu diskusi tady utnout. Tlacháním o nesmyslech čas rozhodně netrávím, sám k věci nic nepřidat a kritizovat, tomu říkám tlachání o nesmyslech. Ale, co jsem potřeboval, jsem se dověděl, takže není nutné v tom pokračovat. Toto téma můžu tedy bezpečně uzavřít.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.