Poradna Sony Xperia P

Autor: | Vloženo: 01.08.2013 000 12:13 | Témata: Poradna Sony Xperia P

Sony nebo nokii

Který z těchto telefonu si mám vybrat? sony xperia P
nokia lumia 820

  • Jirka

    Jirka

    1. srpna 2013

    Výbavou je určitě lepší Lumia 820, má lepší Amoled display, možnost ovládat v rukavicích, má LTE, SD karty, má modernější a výrazně rychlejší procesor, má možnost bezdrátového nabíjení, má výrazně delší výdrž na baterii. Má rychlejší a spolehlivější OS. V ceně má také office nástroje, offline mapy a plnohodnotnou celosvětovou navigaci s doživotní aktualizací. Má také celoevropskou záruku.
    Xperia P má navrch pouze v nepatrně lepším fotoaparátu.

    Dále záleží na tom zda preferujete konkrétní OS, což je čistě subjektivní záležitost.

    Xperia P je také dražší, s cz zárukou stojí cca 7,5tis (Lumia 820 stojí pod 6tis), to za příplatek 500Kč koupíte ještě mnohem lepší Lumii 920.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Marek Vybíral

      1. srpna 2013 - Marek Vybíral

      LTE je u nás k ničemu, procesor Limua 820 výkonnější nemá, OS má sice rychlejší, zato zdaleka né tak rozšířený a podporovaný (bankovní aplikace, aplikace operátorů atd...), mapových a office nástrojů je pro Android zdarma nebo velice levně spoustu. Celoevropská záruka je i u Xperie P. Navíc záruku poskytuje na každý výrobek i prodejce. Pokud tedy překousnete to, že bude Xperia dovezená např. z Německa, vyjde vás o 1000 Kč levněji. Osobně bych hlavní rozdíl vyděl v OS. Problémem Windows Phone je hlavně v malé rozšířenosti, uzavřenosti a nedokonalé vyladěnosti, jakou se může chlubit např. iOS. Jeho výhody jsou rychlost, menší nároky na baterii, vyladěnost pro konkrétní hardware atd. Osobně bych šel do Xperie, ale Lumia také určitě není špatná volba. Oba tyto telefony jsou výborné.


    • Marek Vybíral

      1. srpna 2013 - Marek Vybíral

      viděl* samozřejmě


    • Jirka

      1. srpna 2013 - Jirka

      LTE už u nás funguje, minimálně v Praze a brzo v dalších velkých městech.
      Výkon Lumie 820 je podstatně větší. Xperia P má zastaralý A9 procesor na 45nm techonologi na frekvenci 1GHz, Lumia 820 má moderní Krait procesor na 28nm techologii na frekvenci 1,5Ghz. Lumia 820 má tak 2x rychlejší CPU. Ještě větší výkonostní rozdíl je u GPU (zastaralá Mali 400 vs moderní Adreno 225).
      Jak je OS rozšířený není příliš podstatné (viz např MacOS), bankovní aplikace jsou pro všechny větší české banky s vyjímkou ČS (kde ale aplikace pro Android je teprve několik týdnů na aplikaci pro WP se myslím již pracuje).
      Srovnatelné Office nástroje pro Android pochopitelně jsou (dokonce i originální od MS), ovšem placené. Podobně tak, všechny kvalitní navigace (Navigon, TomTom, Sygic) jsou na Androidu placené. Celoevropskou záruku Sony pochopitelně nemá. Ano je zde zákonná záruka od prodejce, ovšem prodejci šedivek jaksi nemají žádnou motivaci vám reklamaci vyřídit, a vždy je pro ně jednoduší reklamaci jednoduše zamítnout (najít si důvod je to nejmenší), a v autorizovaném servise Sony pochopitelně šedivku nevyreklamujete.
      V uzavřenosti problém nevidím (resp je to subjektivní věc), ostatně iPhone s iOS je uzavřený ještě více, a nevadí to. Rozšířenost není žádný důvod (viz MacOS). Vyladěnost WP je naopak vůbec nejlepší (zcela určitě lepší než iOS (což je dáno jeho historii), o Androidu raději nemluvit). Pochopitelně každý OS má své mouchy, včetně WP, ovšem z vlastní zkušenosti a dlouhodobého používání můžu s klidem říci že žádné zásadní. Žádný zásadní problém nevidím ani na Androidu ani iOS. Ovšem rozdíl ve výbavě i užitné hodnotě je jednoznačně ve prospěch Lumie 820.


    • rcz

      2. srpna 2013 - rcz

      Když si porovnám oba telefony tak výkonově je na tom lépe Lumia, tim však výhody končí. Z praktického hlediska je SXP výrazně lepší telefon. Kovové tělo, hdmi konektor,telefon připojím k televizi a mám rázem malý počítač,přehraju videa filmy youtube atd. Display whitemagic a větší rozlišení, čitelnost na slunci vynikající. Baterie slabší kapacita ale dobito do hodiny nemusím telefon mít na nabiječce 3 hodiny. Přední kamera a hlavně hw tlačítko foťáku. K čemu mi je výborný foťák když si nemůžu scénu zaostřit předem? Vyfotit dítě třeba na kolotoči...nemožné.


    • Jirka

      2. srpna 2013 - Jirka

      Výhody obou jsem již uvedl, nicméně zásadním problém Xperia P je opravdu tragická výdrž baterie (vydří méně než půl dne), a také velmi zastaralý a pomalý procesor.
      Když si budu chtít pouštět filmy na TV, tak si kvůli tomu nebudu kupovat telefon (na to existují podstatně lepší a levnější smart krabičky), a jako náhrada počítače je to nepoužitelné. Navíc přiopojivat "mobilní" telefon několika kabely (HDMI+napájení) jen oroto abych si pustil video je bláznovina.
      Display není špatný, ale ani nějak výjimečný, je to běžné RGBW LCD. Rozdíl v rozlišení z běžné vzdálenosti nepoznáte. Co do kontrastu, pozorovacích úhlů, a čitelnsoti na slunci (odlesky) je Lumia ještě lepší.
      K čemu mi je že telefon je nabitý do hodiny, když pak na baterii nevydrží ani půl dne. Jinak Lumii 820 nabijete na plnou kapcitu asi za 1,5h, výdrž není taky žádná sláva, ale vydrží aspoň ten den (pokud chcete telefon se skvělou výdrží tak Lumia 720).
      HW tlačítko foťáku a přední kameru má pochopitelně i Lumia 820, a scénu si pochopitelně můžete zaostřit předem.
      Proč píšete "nemožné" když evidetně nemáte o tomto telefonu ani páru.


    • rcz

      2. srpna 2013 - rcz

      Tragická výdrž? Mě telefon vydrží celý den při velmi aktivním používání (bez her) internet,maily volání. To ste si někde vyčetl nebo mate sxp? Hdmi naprosto úžasná věc třeba na přehřátí fotek nebo videí i vifeoklipů na televizi.


    • Jirka

      2. srpna 2013 - Jirka

      To je zajímavé, možná si pod aktivním používáním představujeme každý něco jiného. Já ale vycházím z objektivního srovnání (např. na gsmarena.com)


    • Jirka

      2. srpna 2013 - Jirka

      Na přehrátí fotek a videii na TV je DLNA - bezdrátová, bez potřeba náročného táhání kabelů :D


    • rcz

      2. srpna 2013 - rcz

      Jasně každý má doma DLNA ty chytrej:-P ale je se s tebou hadat nechci,jediný o co mi de je nestranně poradit pri vyberu telefonu. Nemám zájem někoho fanatizovat


    • Jirka

      2. srpna 2013 - Jirka

      Bezdrátové DLNA (včetně smart funkcí) lze dokoupit ke každé TV s HDMI nebo dokonce i bez HDMI) asi za tisícovku. Připojovat mobil několika kabely k TV jen abych si tam pustil něco z mobilu je v dnešní době hovadina, nikoliv nestranná rada.


    • rcz

      2. srpna 2013 - rcz

      Jak několika kabely? Připojím jedním kablikem a hotovo co je na displeji mobilu to je na televizi. Asi nemáš páru o co jde


    • Jirka

      5. srpna 2013 - Jirka

      Jedním kabelem do TV (HDMI), druhý kabel do napájení (USB), jinak ti to na baterii moc dlouho nevydrží.
      Jinak propojovat mobil s TV několika 3m kabely (ze sedačky k TV) je opravdu úchlylárna. Dnes je tu bezdrátové propojení.


    • Jirka

      5. srpna 2013 - Jirka

      Navíc myslím, že tazatel již dostal potřebnou informaci. Xperii P může několika kabely propojit s TV aby si tam pusitl třeba fotku (u Lumie to může udělat pohodlně přes bezdrátové DLNA). V ostatních ohledech je výrazně lepší Lumia 820. Tak si myslím že se rozhodne sám.


    • rcz

      5. srpna 2013 - rcz

      Ale co tady pořád meleš? Připojím jedním kabelem, když pustím video tak display zhasne a klidně baterie vydrží celý film i více.když jdu ke známým nebo k rodičům a chci ukázat fotky nebo videa,tak připojím telefon jednoduše k televizi přes hdmi a nemusím tahat DLNA který stojí 1000 kč. Hdmi kablik stoji 60kč. Vidím že to neumiś ani pochopit,natož to ještě komentovat....


  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    1. srpna 2013

    Vzal bych Lumii 820 nebo https://mobilni-telefony.heureka.cz...

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    6. srpna 2013

    Pro tazatele: odzkoušejte si Android i Windows Phone a uvidíte, to je totiž dost zásadní :) Ale Androidu u Xperie P se není potřeba bát - bohužel jeden z mála nezasekaných mobilů s Androidem co jsem viděl..

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Pavel

      14. srpna 2013 - Pavel

      To jste viděl špatně, před rokem si kupovala sestra P a já lumii 800 už když byly telefony nové lumia měla mnohem rychlejší rekace. Po roce je na tom starší lumia 800 s výkonem a rychlostí stejně, ovšem xperii p se setra ráda zbavila a prodala ji jelikož to sekání a zamrzávání bylo hrozné. A 820 mohu jen doporučit oproti staré a průměrné xperii P.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.