Poradna Sony Xperia Go

Autor: Anonym | Vloženo: 28.07.2013 000 20:17 | Témata: Poradna Sony Xperia Go

Anonym

Je GPS vyhledávání zadarmo?

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda vyhledávání míst přes GPS je zadarmo, zda se nějak neplatí a když se GPS používá v nějaký app je to taky zadara? mám totiž strach, že když mám paušál, že se nedoplatim.

  • Petr C.

    Petr C.

    28. července 2013 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    GPS je sice zadarmo (vyuziva se pouze signalu z druzic letajicich kolem Zeme, kdy GPS modul vyhodnocenim jejich vzajemne polohy zjisti vyslednou lokaci), ale pokud se zjisteni polohy neupresni spolecnym zapnutim dat (jak GPRS/EDGE/3G, prip. i wifi), tak to muze zpocatku trvat i nekolik minut. GPS lokalizace samozrejme vetsinou nefunguje uvnitr budov, pod zemi, v tunelech apod. Dlouho zapnuty modul GPS take vyrazne vybiji baterii, ale uz se pry pracuje na GPS technologii, kterou bude mozne pouzivat treba cely den a telefon to ustoji. Bluetooth a wifi jde podobnym smerem. Jinak co se tyce map, Google mapy umoznuji nahrat urcite oblasti ve tvaru ctverce offline, ale jakekoliv hledani a planovani tras uz offline nefunguje. Tak jako tak se ale data usetri, kdyz si potrebne oblasti predem stahnete pro offline pouziti. Dale Seznam nedavno vydal novou verzi Mapy.cz, kde je mozne stahnout offline cele Cechy, ale hledani a planovani tras bez pripojeni k internetu opet nefunguje. Porad je to ale pokrok, nasledne uz tech dat tolik netahate a da se to uz s beznym datovym tarifem bez problemu pouzivat. Jine reseni offline map nabizi treba jeste aplikace Maps With Me (https://play.google.com...), kdy si v Lite verzi (zdarma) muzete stahnout jakoukoliv mapu sveta, ale uz v ni nejde vyhledavat. Funguje dobre ale prave s GPS a tak je to celkem i pouzitelne. Plna verze Maps With Me (https://play.google.com...) za 99,99 Kc uz je na tom uplne jinak a i kdyz ji nevlastnim, bude to asi celkem fajn aplikace pracujici plne offline kdekoliv na svete.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Erik

      29. července 2013 - Erik

      Přesně tak, dodejme že takhle to platí pro tento telefon. Jiné telefony (třeba Nokia) již obsahují mapy i navigaci v ceně, která umožňuje fungovat plně offline, bez použití internetu.


  • Erik

    Erik

    28. července 2013

    Samotné GPS je zdarma, ale funkce pro rychlejší nalezení polohy (AGPS) využívá již datové přenosy, které mohou být zpoplatněny (byť se jedná o zanedbatelné objemy dat).
    Aplikace využívající GPS můžou být zdarma nebo mohou být zpoplatněny. Jednoduché mapy jsou obvykle zdarma, ale třeba plnohodnotná navigace je již zpoplatněna (jak jaká a jak u jakého telefonu).
    Dále záleží na těchto aplikacích zda dokáží fungovat offline (tedy bez internetu) nebo pouze online, kdy stahují mapy přes internet, který může být zpoplatněn (tady už to mohou být velmi velké objemy dat).

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Anonymní uživatel

      31. července 2013 - Anonymní uživatel

      A i když mám vyplý v mobilu datový přenosy? Já třeba stahuji mapy, když jsem přes wifi, nemám mobilní net ( radči ).


    • Petr C.

      31. července 2013 - Petr C.

      GPS funguje úplně nezávisle na datových přenosech (je to něco jako když chytáte TV kanály ze satelitu, které nejsou kódované). Data se využívají jen k urychlení zjištění polohy. Bez zapnutí dat to bude trvat jen o něco déle, ale pojede to. Je tedy jen potřeba najít a používat takové mapové a navigační aplikace, které dokážou pracovat dobře i offline, pouze s GPS.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.