Poradna Nokia N8

Autor: | Vloženo: 02.06.2012 000 22:18 | Témata: Poradna Nokia N8

Nokia N8 nebo Nokia Lumia 800?

Dobrý den,
nemůžu se rozhodnout, proto prosím o radu. Nokia N8 se mi více líbí po stránce operačního systému (připadne mi přehlednější, jednoduší, praktičtější - ještě jsem nikdy neměla dotykový mobil). Ale vzhledově na mě působí spíše pánským dojmem. U Nokii Lumia 800 zbožňuji designe, ale vadí mi, že nejde dokoupit paměťová karta a mám trochu strach z jeho operačního systému.

Chtěla bych, aby si mi mobil líbil ale na druhou stranu aby byl snadno ovladatelný, protože nemám s dotykovými mobily zkušenost (ale jsem mladá, takže předpokládám, že se vše snadno doučím). Potřebovala bych asi napsat srovnání těchto dvou operačních systémů.
Děkuji.

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    3. června 2012 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Myslím, že oba telefony jsou dobré. N8 je spíše fotomobil, proto je také trochu větší, Lumia 800 je spíše lépe vybavený běžný smartphone. Velký rozdíl je především v OS, tedy k otázce.

    Jaký OS, tu bude mít každý jiný názor, a už vůbec nemá smysl psát který je lepší. Pokusím se tedy stručně popsat rozdíly z mého pohledu. Telefony Nokia používám asi 15let, z toho Nokia smartphony se symbianem s60 asi posledních 7let, mezitím jsem pochopitelně vyzkoušel i několik dalších jiných značek a systémů, ale vždy jsem se vrátil k Nokii. Nokia Windows Phone používám asi 4měsíce, a zatím ke spokojenosti, ze začátku jsem si ale musel trochu zvykat především na ovládání.

    Předně nutno říci že oba systémy, jak Symbian tak Windows Phone (WP) jsou dobré, pochopitelně každý je jiný, a každému může vyhovovat něco jiného.
    Jinak poměrně již zastaralejší Symbian nemá velkou budoucnost, jeho vývoj je zastaven, ale bude podporován ještě minimálně další 4 roky, možná více. Pouze z tohoto důvodu není zatím důvod proč symbián nezvolit. Naopak WP je nejnovějším systémem, který je velmi moderní, ale také má určitě ještě drobné nedodělávky (především v CZ prostředí).
    Co se týče ovládání, tak Symbian má klasičtější ovládání (podobně jako Android se spíše snaží připodobnit iPhone), kdežto WP má neotřelé a velmi přehledné ovládání, na které si je ale potřeba nejdříve trochu zvyknout. Pokud si trochu zvyknete, tak WP má myslím mnohem jednoduší, přehlednější a intuitivnější ovládání.
    Co se týče vzhledu, tak to je velmi subjektivní názor. Tady symbian jde klasickou cestou (tapeta, ikony, atp). WP nabízí originální prostředí Metro, které je na můj vkus sice velmi designově a typograficky čisté, ale až příliš strohé (ale naštěstí lze WP hezky oživit např tapetou potaženými dláždicemi). Co se týče možností přizpůsobení, tak každý systém nabízí jiné prostředky, a celkově jsou možnosti vyrovnané, možná nepatrně ve prospěch Symbianu (především možnost individuálních SMS tónů).
    Co se týče dodané SW výbavy, tak tady je asi určitě lepší výbava u WP, především pokud máte telefon i jako pracovní (např Office, přehlednější email, funkce sociálních sítí, provázanost na online služby skydrive, atp). Ale také chybí pár systémových věcí (např často kritizovaná nemožnost přenostu souborů přes Bluetooth - osobně mi nevadí předtím jsem ji nikdy nevyužil)
    Co se týče dalších aplikací tak výhodou Symbianu je jeho otevřenost, tedy existují různé speciální aplikace, nevýhodou je díky otevřenosti a nejednotnosti je nižší bezpečnost a to že ne každá aplikace funguje. Dalším omezením pro aplikace na Symbianů je nedostatek výkonu pro náročnější aplikace a hry. Výhodou WP je jednotnost platformy a minimální HW požadavky zaručující dostatečný výkon a funkčnost pro všechny aplikace. A díky uzavřenosti ekosytemu také vyšší bezpečnost, nevýhodou ale je neexistence některých speciálních aplikací. Subjektivně mám ale nyní pocit dostupnosti více aplikací právě pro WP.
    Další rozdíl je pak v ekosystému, tedy provázanost na aplikační store, online služby, provázanost na další produkty (např windows), tak tady je nepochybně lepší WP.
    Co se týče HW rozdílů (daných OS) tak u WP to je jednak je to již uvedená vyšší jednotnost a zaručený dostatečný výkon. Nevýhodou je pak např absence SD karet a massstorage (osobně mi ani jedno nechybí, na symbianu jsem nikdy nevyužil), a kapacita 16GB se mi zdá dostatečná (na předchozích telefonech se symbianem jsem měl vždy jen dodanou SD paměťovou kartu velikou v jednotkách GB a vždy stačila).

    Pochopitelně rozdílů je spousta, zaleží co přesněji vás zajím á.


    Osobně jsem po přechodu ze Symbiánu na WP plně spokojen, asi největší věc co mi z pohledu běžného uživatele vadí, je především nedodělanost české funkcionality, např. stále není český slovník s automatickým opravováním (jak funguje pro angličtinu a mnoho dalších jazyků), nefunguje úžasné bing vyhledávání (jako funguje pro většinu evropských zemí), podobně tak nefunguje české hlasové ovládání, atp. Snad ale brzo dojde k nápravě.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (7)
    • Ne (1)

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.