Poradna Nokia Lumia 820

Autor: | Vloženo: 06.04.2013 000 21:26 | Témata: Poradna Nokia Lumia 820

Nokia Lumia 820 nebo Sony Xperia T ?

Uvažuji o koupi jednoho z těchto dvou mobilů. Preferuji pořizování fotografií a natáčení videa. Podle některých recenzí je na tom při pořizování fotek lépe Sony, ale zase s videem je na tom prý zase lépe Lumia. Sony prý nemá plynulý průběh a je roztřesené.. Můžete mi prosím poradit?

  • Petr

    Petr

    7. dubna 2013

    Fotoaparát je určitě lepší u Lumie 820 (oba mají stejně velký kvalitní BSI snímač, Lumia má ale světelnější objektiv (f/2.2)). U lumie byla SW chyba ve fotoaparátu, ta ale už byla odstraněna v posledním updatu.
    Pak Xperia má o něco jemnější display, to ovšem z běžné pozorovací vzdálenosti nepoznáte. Ale kvalita displaye je lepší u Lumie (ClearBlack Amoled), navíc ji lze ovládat rukavicích. Lumia má dále podporu bezdrátového nabíjení. Xperia má větší interní paměť, Lumia lze zase více rozšířit SD kartou. Lumia pak dále obsahuje plnohodnotnou offline navigaci a mapy s doživotní aktualizací, a také kvalitní Office. Nokia má také celoevropskou záruku.
    Vzhlem k ceně (Lumia 820 s CZ zárukou stojí cca 7.5 tis, Xperia T cca 10tis), je určitě lepší volbou Lumia 820. Pokud hledáte telefon na foto a video, zvažte si připlatit na Lumii 920 (cca 11tis), která je považována za absolutní špičku.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • MB

      7. dubna 2013 - MB

      Děkuji za odpověď. Své poznatky jsem čerpal z recenzí na Smartmanii a Mobilmanii. O té SW chybě jsem také četl. Ale byla zmiňovaná u dražšího modelu Limia 920. Dále by mě zajímalo, jak je to s ochranou displeje proti poškrábání. Ani u jednoho modelu v recenzi nebylo nic uvedeno, což je škoda. A jedna podstatná věc na konec. až Microsoft vydá novou verzi SW pro mobily, bude možné ji upgradovat do současných mobilů? Vím, že přechod ze 7,5 na 8 není možný. Děkuji za odpověď


    • Pavel

      7. dubna 2013 - Pavel

      820 má nějaké odolné sklo od nokie a 920 má gorila glass 2, ano telefony s WP 8 dostanou aktualizaci na novou verzi systému..


    • MB

      7. dubna 2013 - MB

      A co je lepší, gorila glass, nebo to od Nokie?
      Díky za odpověď.


    • Anonymní uživatel

      7. dubna 2013 - Anonymní uživatel

      Fotoaparát bude přeci jen lepší u Xperie T, byť v tomto případě jde o souboj v rovinách čiré průměrnosti. Vyšší rozlišení Xperie T se také hodí (především ve hrách, ale i na prohlížení internetu). Na druhou stranu Xperie T má velmi vybledlé barvy a displej ta na pohled není žádný zázrak (Lumia 820 má zase amoled displej, kde jsou barvy velmi syté, nicméně třebas bílá za moc nestojí a někomu celkově to barevné podání nevyhovuje)-
      Bezdrátové nabíjení u Lumie 820 je zcela bezpředmětné. Musíte pro něj koupit minimálně za pět stovek kryt a pak ještě nabíječku, který stojí přes tisícovku.
      Xperii T lze rozšířit SD kartami úplně stejně jako Lumii, rozdíl je v tom, že na android mobily se dá hodit více věcí na kartu (včetně některých dat z aplikací - WP telefony tam umí dát jen videa, fotky atp.).
      Co se týče konstrukce, tak Lumia 820 je o poznání kvalitnější, ale cenou je vysoká hmotnost.
      Co se týče sklíček, tak bych více věřil Gorila Glass 2, než nonamu od Nokie.

      A nakonec rozhodující faktor je poměr ceny a výkonu, zde má Lumia 820 citelně navrch - ten rozdíl je opravdu v několika tisících).


    • Petr

      8. dubna 2013 - Petr

      MB: chyba v SW byla ve všech nových Lumiích, byla odstraněna s aktualizací Portico, nicméně stále ještě dochází k dalšímu vylepšování. Ochrané sklo je u Lumie 820 Nokia technologie, myslím že je velmi dobré, dokonce se zdá být i lepší než u Lumie 920, které má Gorilla Glass technologii. Lumia 820 s WP8 bude dostávat updaty ještě několik let, a na rozdíl od jiných platforme je záruka že ji skutečně dostane, resp rozhodně dosnate všechny updaty v rámci verze WP8.x. Až někdy možná přijdou WP9, tak to už pochopitelně není zaručeno ani vyloučeno.

      Jab: Lumia 820 má pochopitelně kvalitnější fotoaparát než Xperia T. Lumia 820 má stejný fotoaparát jako měla Lumia 800, která byla až do příchodu Lumia 920 považována za špičku. Fotoaparátu v Lumii 800, 900, a 820 dnes konkuruje pouze HTC One (také s výbornou světelností), lepší je pouze Lumia 920.
      Bezdrátové nabíjení je hodně návykové, dnes nechápu jak může bez toho někdo být. Lumii 820 s bezdrátovým setem můžete koupit stále levněji než samostatnou Xperii T.


    • Petr

      8. dubna 2013 - Petr

      Ještě doplním, Xperia T má světelnost objektivu f/2.4, o něco lepší Lumia 820 má světelnost f/2.2, a o třídu lepší Lumia 920 má dokonce světelnost f/2.0 plus velmi účinnou optickou stabilizaci.


    • Anonymní uživatel

      8. dubna 2013 - Anonymní uživatel

      Jsem majitelel Lumie 820. Nicměně ani na sekundu nevěřím, že by stála svým fotoaparátem na špičce současné nabídky. Projeďte si srovnání na digitalversus.com. Jak říkám, spolu s Xperií T jsou v rivinách šedého průměru ve své třídě. Ergo za dobrého světla dostačující. Toť vše.


    • MB

      8. dubna 2013 - MB

      Díky za vaše rady, jen by mě ještě zajímalo. zdali je opravdu tolik obrazového šumu na pořízených fotografiích při nedostatku světla.


    • Anonymní uživatel

      8. dubna 2013 - Anonymní uživatel

      Ahoj, já jen k tomu srovnání. Oceňuji snahu všech zainteresovaných o seriozní objektivní zhodnocení. Z těchto dvou smartphonů je opravdu těžké si vybrat a jednoznačně přisoudit jen jednomu z dvou porovnávaných mobilů primát.
      LUMIA 820 vychází i mě jako o kapánek lepší, zdá se mi univerzálnější. Sony T má podle mne lepší foťák (13 MPx). Lumie má lepší světelnost, výsledky v konečném součtu budou porovnatelné. Nebyly by porovnatelné s Lumií 920. Do porovnání se musí promítnout i video, možnosti nastavení a úpravy fotek a videa přímo v mobile a desítky dalších parametrů, které vyplavou na povrch až při samotném používání.

      S mobilem si v tomto případě kupujeme ekosystémy, nové návyky, další obohacení novými poznatky.Pokud je tazatel "panensky čistý" od uvedených ekosystémů, tak je to v pohodě.Horší by bylo pro uživatele s návyky k ekosystému Googlu, se přeorientovat na poměrně odlišné ovládání a filozofii Microsoftu. A pochopitelně i naopak.
      Tady má Microsoft náskok před Googlem. Google začínal s vyhledávačem a postupně se propracoval k Operačnímu Systému. Microsoft má s "hledáním" a "optimalizací" operačních systémů mnohaletou zkušenost, rovněž s kancelářskými aplikacemi.
      Na druhé straně Google dotahuje, a OS Android - ovšem v nejbližších létech nemá šanci se prosadit ve firemních a desktopových řešeních - je použitelný. Ukazují to hospodářské a obchodní výsledky a zájem kupujících. Chromium a chromebooky zatím nepřesvědčují. Googlu chybí desktopové a serverové zázemí. Bude zajímavé sledovat, jak se s tímto hendikepem vypořádá do budoucna. Jinak všechna čest, až na to, že s každou vyšší verzí OS Android, je systém náročnější na diskový prostor a HW, navíc se vzdaluje svě prvotní výhodě: intuitivnímu a rychlému ovládání.
      Na poli smartphonů a tabletů je Google důstojným protivníkem.

      K té optice: kdybychom porovnávali všechny parametry a v různých světelných podmínkách, opět bychom zjistili, že je těžké určit vítěze. Vždyť svého času si vzpomínám, jak "špičková" N8 s 12 MPx -vou optikou, dobrou světelností, optickým autofokusem a xenonovým bleskem vyšla v časopise Mobility ze čtyř porovnávaných fotomobilů, jako třetí....


    • Anonymní uživatel

      8. dubna 2013 - Anonymní uživatel

      EDIT: obrazový šum....až praxe ukáže, jak si vede Sony T a jak Lumia 820.
      Jak jsem výše uvedl, musí se brát do úvahy všechny, i extrémní podmínky, tak jak u fotoaparátu, abychom mohli stanovit nějaké relevantní výsledky. Oba mobily jsou dost krátko v rukou prvních majitelů, navíc zde byla spomínaná oprava chyby u Lumie , existují prográmky na vylepšení výsledků a samozřejmě především Aktualizace, které dovedou zamíchat karty. Za jeden, dva měsíce už bude jasno. A hlavně o dovolených.... :D


    • Petr

      9. dubna 2013 - Petr

      Taky jsem majitel Lumie 820, a zkoušel jsem Xperii P i S (Xperia S má stejný fotoaparát jako Xperia T a Z). Lumia 820 rozhodně nepatří k fotografické špičce, tou je jak jsem uvedl Lumia 920. Přesto je Lumia 820 stále znatelně lepší než Xperia S T i Z, a dokonce lepší než Xperia P (která fotí lépe než Xperia S). Za velmi dobrých světelných podmínek jsou všechny uvedené telefony téměř srovnatelné, ale rozdíl bezpečně poznáte za i mírně horších světelných pomínek. Holt meší a méně citlivé pixely u Xperie S a T jsou znát, prostě více pixelů na stejně velkém čipu je jednoznačně horší, navíc je tu znatelný rozdíl ve světelnosti objektivu (f/2.2 vs f/2.4), a fyzikální zákony jsou jasné. U fotoaparátu nezáleží (do určité míry) na počtu pixelů, ale na velikosti a kvalitě snímacího čipu, a na světelnosti a kvalitě optiky. Pak záleží na následném SW zpracování, to ale lze vždy vylepšovat s každým novým updatem.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.