Poradna Nokia Lumia 800 16GB

Autor: | Vloženo: 25.06.2012 000 12:10 | Témata: Poradna Nokia Lumia 800 16GB

Telefon z "černého" dovozu?

Zdravím všechny,

mám velký zájem o tento telefon a kamarád mi ho nabízí za znatelně nižší cenu než bych ho sehnala oficialně někde v obchodě či u operátora, ale nepochází z česka..
Proto bych se chtěla poradit jak by mě následek mít telefon z "černého trhu"? (Nemusí pocházet z ofic. české distribuce)

Co by to pro mě znamenalo připadně v čem by mě to omezilo?

Děkuji mnohokrát.

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    25. června 2012 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    To jak se liší telefony z šedého dovozu zaleží případ od případu, také záleží do jaké země byl telefon původně určen.

    V případě tohoto telefonu (resp. všech telefonů Nokia Lumia), je koupě telefonu z šedého dovozu bezpečná (pokud je to teda EU distribuce).

    Pokud koupíte tento telefon z šedého dovozu z EU distribuce, bude telefon plně funkční v našich podmínkách, bude fungovat plně v českém jazyce, a bude možno využívat českých aplikací a dalších specifik v čr. Vše pochopitelně bez jakýchkoliv úprav. Telefon také můžete na rámec zákonných podmínek reklamovat přímo u Nokia CZ.

    Asi jediný rozdíl je v balení telefonu, kdy asi nebude obsažena taková stručná brožurka v českém jazyce, kterou ale stejně nikdo nečte (všechny informace najdete zde http://www.microsoft.com... ). Mohou být také rozdíly v obsahu balení (například přiložená jiná sluchátka), či mohou být předinstalované jiné aplikace, což jsou vzhledem k cenovému rozdílu jen drobnosti.

    V každém případě, pokud by jste se rozhodla pro tento telefon z šedého dovozu, tak si ověřte zda je určen pro EU (např. na hotline Nokie po sdělení IMEI čísla telefonu, nebo podle originálního záručáku), a je také vhodné aby telefon měl originální záruční list z dané země EU.

    Osobně bych pochopitelně mnohem raději doporučil českou distribuci, bohužel cenová politika Nokia ČR je ... taková jaká je, a nezanedbatelný cenový rozdíl pro spoustu lidí prostě stojí za to.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    25. června 2012

    Jedná se o tzv. šedý dovoz. Info zde: https://info.heureka.cz/

    Shrnutí:

    VÝHODY koupě telefon z EU distribuce:
    - nižší cena

    NEVÝHODY koupě telefonu z EU distribuce:
    - většinou zásah do softwaru telefonu prodejcem (dohrávání češtiny)
    - možnost reklamace pouze přes prodejce, u kterého jste telefon zakoupil (záruční servis si bude opravy účtovat)
    - krátká životnost prodejců - v případě vámi požadavoné reklamace už prodejce nemusí existovat a vy tak telefon nevyreklamujete a musíte si opravu zaplatit
    - servisy často probíhají přes neautorizované servisy
    - čeština může v některých případech po aktualizaci softwaru z telefonu zmizet - 500 Kč v servisu nebo zaslat tam, kde jste telefon zakoupil
    - obsah balení se může lišit od balení u telefonů určených pro český trh, může chybět český návod či některé příslušenství

    MY NABÍZÍME TELEFONY URČENÉ VÝHRADNĚ PRO ČESKÝ TRH!

    - dvouletá záruka, kterou při případné reklamaci můžete uplatnit buď přímo u nás nebo v jakémkoliv autorizovaném servisu výrobce
    - originální český software v telefonu (po aktualizaci softwaru vám čeština určitě nezmizí!)
    - originální záruční list od dodavatele telefonů pro český trh
    - návod a veškerá dokumentace v češtině
    - kompletní příslušenství v balení přímo od výrobce

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.