70%Hodnocení produktu: 70%
- zvýšená odolnost proti prachu a vodě
- GPS (v závorce)
- paměťová karta na boku (dá se snadno vyměnit za chodu)
- za nedlouho vznikne v horní části tzv. "obočí" sedřením barvy
- mala tlačítka klávesnice
- některá tlačítka příliš u sebe
- pomalost při přehrávání hudby
Tento telefonek už mám docela dlouho. Jako jeho největší slabost je určitě odfláknutá barva stříbrného krytu kolem displaye. Možná to už zlepšili, ale mě se objevily první náznaky mizení barvy tak zhruba za měsíc. Nutno podotknout, že telefon byl celou dobu v měkoučkém obalu z mikro-plyšové látky, takže o nějakém velkém tření nemůže být ani řeč.
Abych vyvrátil některé nesrovnalosti v některých recenzích:
GPS - gps nemůže být zadarmo/za peníze. GPS určí jen polohu a to udělá zadarmo. K poloze je potřeba ale kalibrovaná mapa aby to mělo smysl - a ta už zdarma jako výchozí není, ale dá se použít například TrackBuddy v kombinaci s aplikací mapGrabber nebo mapgenerator. Na googlu, nebo mapy.cz si vyberete oblast kterou chcete zmapovat, měřítko (přiblížení/detail) a kliknete OK. Za chvilku máte balíček, který nahrajete do telefenu a máte mapu jak víno včetně všeho co jste si vybrali na mapách (satelitní, cyklistická, cesty, .....)
Rychlost GPS - v recenzi
Pomaly display - telefon je pomalý při přehrávání hudby - to ano, ale pomalý display asi těžko...
Wi-fi - lidi buďte soudní, u telefonu za 3k asi budete hledat wifi marně (pokud to není čínská napodobenina)
Klávesnice je velmi diskutované téma. Tady velmi záleží na zvyku a vkusu. Někomu malá tlačítka nevadí a zvykne si, někdo to není schopen příjemně ovládat. Já sám za sebe musím říct, že problém nemám. Dokonce jsem si zvykl i na "menu" tlačítka kde jsou na každé straně hned 3 vedle sebe. Tlačítka pro příjem a odmítnutí hovoru jsou ale dostatečně vystouplá a tuhá, takže jsem měl problém s "překlepem" jen párkrát.
Display je veliký, dobře čitelný, pokud je plně podsvícen tak i za plného sluníčka. Pokud se chcete podívat jen na hodiny a rozsvítit jen pomocí bočního tlačítka budete si muset asi přistínit rukou. Podsvícení tímto způsobem je slaboučké a tak za sluníčka nebude text dostatečně kontrastní.
Já si navíc ještě do telefonu nahrál jiné fonty a flashové schémata, takže čitelnost se ještě o něco zlepšila díky lepšímu fontu.
GPS je u tohoto telefonu taková rozporuplná. Sice funguje, ale je její odezva není zrovna nejrychlejší. Hodně lidí si stěžuje na pomalé starty, ale pokud povolíte stažení rozmístění družic z internetu není to tak hrozne a při dobrém signálu za 10 vteřin můžete znát svoji GPS polohu. Vzhledem k tomu, že se jedná o pár kb dat, zaplatíte za jedno takové stažení přibližně 25h (u T-Mobile, tarif Student+ bez žádného datového tarifu). Dojde totiž ke stažení jen opravdu několika málo kb možná spíš bytů a tudíž zaplatíte jen minimální účtovací jednotku. Po navázání spojeni se informace obnovuje průměrně tak jednou za 2-3 vteřiny. Na dohledávání geocachingu je to docela porod, ale... dá se to skousnout. Jsou dnes sice rychlejší, ale buď jsou to samostatná zařízení a nebo zase mají problém vydržet v chodu 5 dní při běžném používání, což tenhle telefon zvládá. Zdá se, že je to něco za něco.
Vyzvednout bych tady chtěl zvýšenou odolnost. Jakkoliv bych si netroufl telefon koupat, zdá se, že odolnější proti vniknutí prachu a vody rozhodně je. Do každého telefonu, které jsem doposud měl se mi po nějaké době dostal dovnitř na display prach a docela mi to lezlo na nervy. Tady i po něco kolem 2 letech používání není ani zrnko prachu!!! S tímto jsem naprosto spokojen. Jen si mohli odpustit poznámku a zvýšené odolnosti proti poškrábání, protože v tomhle si myslím rozdíl moc nebude. Já se o telefon starám a drobné oděrky tam mám. Možná někdo kdo má s škrábáním displaye víc zkušeností mi to může vyvrátit, ale já vyšší odolnost nezaznamenal.
Ostatní funkce se mi zdají odpovídající popisu a jsem s nimi spokojen. Kdybych si měl telefon znovu koupit, asi bych to udělal znovu. Za ty peníze bych řekl, že dostanete odpovídající kvalitu a telefone určitě bude dobře sloužit.
- Je tato recenze užitečná?
- Ano (9)
- Ne (2)