Poradna Mobilní telefony


Autor: | Vloženo: 08.04.2012 000 11:44 | Témata: Poradna Mobilní telefony

Jaký vybrat telefon?

nevím jaký vybrat chytrý mobil, nejvíce využívám internet, email a gps, přemýšlím o iPhone 4S, N Lumia 800(900) nebo Samsung Galaxy SII. Děkuji za radu.

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    8. dubna 2012

    Všechny uvedené přístroje asi požadavkům vyhoví. Podle výběru to vypadá, že se rozhodujete jaký vybrat OS (a ekosystém)

    WP (např. Nokia Lumia) - má velmi rychlý a stabilní OS, a jednoduché, přehledné a originální ovládání, velmi dobrá integrace se sociálními službami, velmi dobrá provázanost s jinými MS produkty (zvláště po příchodu Windows 8 který bude sdílet stejný ekosystém), nevýhodou pro někoho může být určitá uzavřenost systému. Další nevýhody jsou spíše dočasné, plynoucí z toho že jde o nejnovější platformu (např. horší vyhledávání v ČR).

    Android (Samsung Galaxy SII) - výhodou tohoto systému je jeho otevřenost (můžete nastavovat hodně věcí a možnost ladění), to má ale i nevýhody (roztříštěnost platformy, ne všechno funguje na každém telefonu, nižší spolehlivost a bezpečnost, vyšší HW nároky). Další spíše dočasnou výhodou je velká rozšířenost.

    iOS - rychlý a stabilní OS, vše funguje tak jak má, ale je tu vysoká uzavřenost systému, a provázanost především s produkty apple.

    Z pohledu internetu, nejrychlejší je prohlížení je u WP a iOS, na druhou stranu Android zase ještě podporuje flash (což ale přestává být podstatné)

    Email je nejlépe integrován asi ve WP

    GPS, samotné je ve všech telefonech, ale pouze u Nokia Lumia je i plnohodnotná navigace zdarma, plus další mapové vybavení.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (5)
    • Ne (5)
    • pravy hhh

      8. dubna 2012 - pravy hhh

      'nevýhodou pro někoho může být určitá uzavřenost systému'
      > U WP je jednak uzavrenost, ale take omezenost a nedotazenost. Je to system sity rychlou jehlou.

      'Další nevýhody jsou spíše dočasné, plynoucí z toho že jde o nejnovější platformu (např. horší vyhledávání v ČR).'
      > Nokie s WP maji pro ceske vyhledavani nastaveny sezman.cz, takze Microsoft rezignoval na vylepsovani vyhledavani pomoci Bingu. Male rozsireni WP je uz setrvaly stav, protoze za rok a neco prodeju se WP telefony pohybuji pod 1%. Nic docasneho.

      'to má ale i nevýhody (roztříštěnost platformy [Androidu], ne všechno funguje na každém telefonu, nižší spolehlivost a bezpečnost, vyšší HW nároky)'
      > Josefe ja myslel, ze jsme toto uz probirali. Nemuzes tu neustale mast lidi polopravdami a zamlcovanim.

      'Další spíše dočasnou výhodou je velká rozšířenost.'
      > Opet vesteni z kristalove koule. Android aktivuje 850 000 lidi KAZDY DEN a nic nenasvedcuje obratu.

      'Z pohledu internetu, nejrychlejší je prohlížení je u WP a iOS'
      > iOS mozna, ale WP v rychlosti zaostava a je ze vsech trech nejpomalejsi.

      'na druhou stranu Android zase ještě podporuje flash (což ale přestává být podstatné)'
      > Za nekolik roku nebude Flash potreba, ale dnes k plnohodnotnemu serfovani nutny je (nektere stranky flash vyzaduji).

      'Email je nejlépe integrován asi ve WP'
      > Neni pravda. Neda se jednoznacne urcit.


    • Anonymní uživatel

      9. dubna 2012 - Anonymní uživatel

      WP není ušit rychlou jehlou, MS vyvýjí mobilní OS podstatně déle (od roku 1990) než Google vůbec existuje, upředchozí generace "WM", která byla podobně otevřená jako Android, ale pochopil že to je špatná cesta a od roku 2008 pracuje na nové generaci WP, ta byla uvedena v roce 2010, a od té doby už byla také podstatně změněna. Odborníky je také momentálně hodnocen jako nejodladěnější OS. A pochopitelně vše se bude vyvýjet dále. Problém tedy určitě není v tom že by byl ušit rychlou jehlou, to spíše opačně, je ušit až příliš pečlivě (na úkor toho, že pokud není pořádně odladěno, tak to v telefonu raději není). Určitá omezenost systému, taky není důsledek nehotového systému, ale je to koncepční záměr (dle mého osobního názoru správný).

      Nokie s WP zatím nemají vyhledávání přes seznam.cz (jde zatím jen o slib, který se nemusí splnit). Plnohodnotný Bing (nejen v mobilech) do ČR je pochopitelně plánován, dle vyjádření MS jsme zařazení do třetí vlny (bez dalšího časového upřesnění).
      Prodeje WP telefonů z dob kdy je ještě neprodávala Nokia, jsou dle mého názoru irelevantní, protože Nokia se ihned stala největším výrobcem WP telefonů, která v uvedené statstice ještě prakticky nefiguruje. Navíc WP se doposud prodávali jen v několika vybraných zemích (celosvětově se začíná prodávat až od Q2 2012. Pokud tedy chceme mluvit o nějakém podílu na trhu, musíme ještě počkat.

      Android je nejméně bezpečný systém, jak z pohledu OS, tak z pohledu aplikací, to není můj názor, ale fakta, rád vám doložím statistiky počtu malware v Google Play, či můžu citovat pana Andrease Marxe, ředitele bezpečnostního institutu AV-Test pro časopis Chip 2/2012: "Android: Tento operační systém je děravý jako cedník, záplaty přichází pozdě nebo vůbec. Uživatelé se pak diví, kdo z jejich telefonu odesílá prémiové SMS zprávy, kdo jim mění hesla na účtech, apod. Applu a Microsoftu se tyto problémy netýkají...", a dále můžu připomenou určité aféry typu šmírovacího carrierIQ, kterým byl postižen pouze Android.

      Aktuální rozšířenost Androidu je jistě výhoda, ale dočasná, tím nemyslím že by se Android měl přestat prodávat (podle IDC to bude do roku 2016 stále #1), ale pokud dosáhne WP určitého rozšíření (které už zřejmě dosáhl tento kvartál, ale počkejme si), pak už samotná rozšířenost není žádnou výhodou (viz třeba Chrome, taky přišel pozdě a taky začínal od nuly, a zajímá to dnes někoho?).

      WP7.5 s IE9 je co do prohlížení internetu rozhodně rychlejší než Android v SGSII (a obecně je také rychlejší na podobném HW), srovnatelný je pouze Safari na iPhone4S (ten je ještě o fous rychlejší). Pokud si to nemůžete vyzkoušet na vlastní kůži, přečtěte si nějakou odbornou recenzi. Pochopitelně neplatí to pro starší IEM v WP7.0.

      Ano nekteré stránky flash vyžadují, to je fakt, je jich čim dál méně, to je taky fakt, a já přesto že surfuji na mobilu každý den, jsem na žádnou nerazil, to je má zkušenost. Ostatně stovkám milionů uživatelů iPhone taky flash nechybí.

      Co se týče emailu, je to pochopitelně subjektivní názor, ale nejen můj (stačí si přečíst odborné recenze, kde je email ve WP hodnocen nejlépe). Email ve WP je především jednoduše použitelný, i s mnoha schránkami, navíc umožňuje sekupování schránek. Dle mého názoru rozhodně lepší než u iPhone i SGSII.


    • pravy hhh

      10. dubna 2012 - pravy hhh

      'MS vyvýjí mobilní OS podstatně déle (od roku 1990) než Google vůbec existuje'
      > V roce 1990 mel MS maximalne DOS a nejake prehistoricke Windows 3.0. Windows CE se zaclo vyvijet az v 1996. Dnesni WP je vyznamne odvozeno od WinCE a zaclo se vyvijet az po velke reorganizaci v roce 2008.

      'Odborníky je [WP] také momentálně hodnocen jako nejodladěnější OS.'
      > Odladenost se neda nijak presne merit. Jedna se pouze o pocity. System, ktery toho mnoho neumi, se muze zdat jako odladeny. Vyjadreni , ze DOS je nejodladenejsi system Microsoftu, ma asi stejnou vypovidaci hodnotu.

      'Problém tedy určitě není v tom že by byl ušit rychlou jehlou, to spíše opačně, je ušit až příliš pečlivě (na úkor toho, že pokud není pořádně odladěno, tak to v telefonu raději není)'
      > Na vyvoj systemu meli malo casu a proto je tak omezeny jak je. Kdyby to stihali, tak by rozsirili funkcnost a venovali vice casu testovani (chyba pri updatu Samsungu Omnia 7, mizejici klavesnice, neukoncovani hovoru, zaseknuti telefonu pomoci live tiles nebo SMS, rychle vybijeni, ztrata LTE signalu (Lumia 900), zabugovany SW Zune atd.)

      'Určitá omezenost systému, taky není důsledek nehotového systému, ale je to koncepční záměr (dle mého osobního názoru správný).'
      > Tato omezenost bude odstranena v nasledujici verzi WP8, takze to nemuze byt koncepcni zamer.

      'Nokie s WP zatím nemají vyhledávání přes seznam.cz (jde zatím jen o slib, který se nemusí splnit).'
      > Oficialne to potvrdil Petr Kasa z Nokie. Je to uz hotova vec.

      'Android je nejméně bezpečný systém, jak z pohledu OS, tak z pohledu aplikací, to není můj názor, ale fakta,'
      > Fakta museji byt verohodna. V tomto pripade nejsou.

      'rád vám doložím statistiky počtu malware v Google Play'
      > Ano prosim o nejake statistiky. Malware se vyskytuje hlavne v neoficialnich (casto ruskych nebo cinskych) marketech. V oficialnim Google Play je malware aktivne vyhledavan a odstranovan. Aplikace se hodnoti pripadne primo nahlasuji podezrele, ktere maji byt provereny. Sance aby dobre hodnocena aplikace obsahovala nejaky malware je velmi nizka.

      'či můžu citovat pana Andrease Marxe, ředitele bezpečnostního institutu AV-Test'
      > Tento pan je zainteresovany do AV byznysu stejne jako tvurci antiviru. Jeho vyjadreni je silne zavadejici. Snazi se umele navodit dojem nebezpeci aby vznikla histerie a on mohl testovat antiviry, ktere vlastne na telefonech nikdo nechce a nepotrebuje. Potreba lokalniho antiviru je pozustatek lehkovazneho pocinani prave spolecnosti Microsoft.

      'dále můžu připomenou určité aféry typu šmírovacího carrierIQ, kterým byl postižen pouze Android.'
      > Smirovaci software Carrier IQ na telefony instalovali samotni americti operatori a postizen byl i iPhone. Postizeny by mohly byt i telefony s Windows phone, pokud by se nejake v te dobe prodavaly. Toto nelze davat na vrub Androidu.

      ̈́'Aktuální rozšířenost Androidu je jistě výhoda, ale dočasná'
      > Neni docasna. Je to trvala vyhoda. Pokud se WP vice rozsiri, tato vyhoda Androidu nezmizi.

      'pak už samotná rozšířenost není žádnou výhodou'
      > Rozsirenost je vzdycky vyhodou, protoze zajistuje dobrou podporu platformy.

      'viz třeba Chrome, taky přišel pozdě a taky začínal od nuly, a zajímá to dnes někoho?'
      > Chrome je jine, rychlejsi, ma reklamu, cool efekt, v mnoha ohledech predbiha konkurenci. WP z toho nema skoro nic. Mozna jiny vzhled.

      Pokud jde o srovnani rychlosti prohlizeni, tak tady iPhone 4S vetsinou vitezi. Zalezi o jaky benchmark jde a jak jsou nastavene podminky. Pokud porovnavame nejnovejsi WP7.5 a ICS 4.0, tak treba zde Android vitezi.
      http://www.sizlocore.com...

      'přečtěte si nějakou odbornou recenzi.'
      > Nemohl byste dat odkaz at me presvedcite? :-)

      'Ostatně stovkám milionů uživatelů iPhone taky flash nechybí.'
      > Jak tohle muzete tvrdit? Vy jim vidite do hlavy?

      'stačí si přečíst odborné recenze, kde je email ve WP hodnocen nejlépe'
      > Ja si to nemyslim. Opet prosim o odkaz.

      Vase argumenty jsou nepresvedcive a daji se pomerne dobre vyvratit. Nema cenu nutit nezkusenym lidem telefony a system, ktery za rok a pul nedosahl zadneho vyrazneho uspechu. Pokud se tedy napul krachujici Nokia nepocita jako uspech :-)


    • Anonymní uživatel

      10. dubna 2012 - Anonymní uživatel

      Zatím jste mi žádný argument nevyvrátil, pouze tu vytrhujete věty z kontextu, které pak komentujete, a sem tam něco rozvedete (aniž by to někoho zajímalo, tedy diskutujete si tady sám pro sebe):

      Jak už jsem uvedl MS vyvíjí WM (což je jen přejmenovaný WinCE) od roku 1990. Netvrdil jsem, že by tohoto roku byl uveden (jak se mi snažíte podsunout). Stejně tak jsem již říkal, že na současném WP se pracuje již od roku 2008, tak proč to rozporujete, když s tím souhlasíte. Jádro WP je odvozeno od WinCE jádra, to je pochopitelné, vzhledem k tomu že Windows používá architekturu microkernelu, jsou si všechna jádra velmi podobná. Dále WP z WinCE převzal část síťového jádra a další drobnosti, nicméně naprostá většina OS (což není jen kernel) je zbrusu nová. Viz třeba info wikipedii. Nic jste nového neřekl.

      Odladěnost systému je do určité míry subjektivní, ale stále srovnatelná a částečně i měřitelná. A pokud odladěností systému myslíme to jak systém laguje, jak často padají aplikace, jak často padá celý os, jak často je os potřeba restartovat, jak se systém časem zanáší, jak efektivně využívá výkonu HW, či celkovou spokojenost se spolehlivostí, atp. Tak zcela jistě je WP nejodladěnějším systémem (u Androidu je to velmi proměnlivé, zaleží na konkrétním telefonu, ale nikdy nedosahuje úrovně iPhone či dokonce WP. BTW pokud to pro vás nemá vypovídající hodnotu (jak píšete), tak to prostě ignorujte, nic nového jste opět neřekl.

      Na vývoj WP se pracuje od roku 2008, stále se pochopitelně vyvíjí, a u nových věcí se prostě může udělat chyba, to je normální (i u Androidu, i u iOS). Vámi uváděné chyby jsou většinou chyby FW daného telefonu, nikoliv chyby OS. Opět nic nového jste neřekl, nikdo tady netvrdí, že WP je bezchybný systém, to není žádný.

      Ta určitá omezenost ve WP7 bude pochopitelně stejná i ve WP8, stále se bude jednat o spíše uzavřený systém, nebude možné instalovat aplikace jinak než přes oficiální market, nebude možné OS libovolně upravovat, nebude možné do telefonu libovolně nahrávat data, nebude možné použít libovolný HW, atp. Prakticky žádná ze změn WP8 nevede k větší otevřenosti, změny především rozšiřují funkce a použitelnost telefonu. Tedy koncept zůstává zachován. Neuvedl jste nic konkrétního, jen tu plácáte nepravdivé a zavádějící informace.

      Nejen Petr Kasa tohle pouze přislíbil, a přesto že to na twitteru nedávno znovu slíbil, žádná oficiální záruka neexistuje, telefon mám a tak to vím. A vy jste opět nic nedoložil.

      Informací o malware na Androidu je spousta, stačí použít libovolný vyhledávač a napsat "android malware", jeden link z mnoha http://forums.juniper.net...

      Vyjádření pana Andrease Markse nebylo jen tak do větru, bylo vybráno redakcí časopisu Chip, která tato slova považuje za důvěryhodná, a proto je otiskla. Rozhodně lze panu Andresu Marxi věřit více než anonymnímu uživateli hhh, který tu propaguje Android.

      CarrierIQ šmírovací aplikací byl postižen pouze Android. Na telefonech iPhone (RIM a dalších) byl sice přítomný, ale nebyl aktivní, což je správné použití (aktivujete až na přání uživatele, kdy potřebuje vzdáleně pomoc). Postiženy nebyly žádné WP telefony (přesto že se v té době prodávali). Aktuálně je carrierIQ instalován asi na 148mil telefonů (především Androidů). Opět máte mylné informace, a nic jste nepodložil. Jinak neříkám, že je to chyba přímo OS Androidu, nicméně je to jedna z nevýhod takhle otevřeného systému (prostě výrobce/operátor může cokoliv i to šmírovat).

      Pokud se podaří WP dosáhnout cca 10-15% podílu na trhu, tak samotné podíly přestávají být z pohledu konkurenčních výhod podstatné (jsou pochopitelně podstatné pro generování zisku, ale to tom tu řeč není, navíc MS generuje zisk i Android), při tomto podílu už si platformu nikdo nedovolí ignorovat.
      Jakou konkrétní výhodu bude mít pro uživatele Android (s cca 40% podílem na trhu) oproti WP (dejme tomu po dosažení 15%)? Vy tady propagujete monopol?
      BTW pokud WP dosáhne cca 20% podílu na trhu, tak za pár let to bude v absolutních číslech znamenat více zařízení než má Android dnes (vzhledem k růstu trhu), a pokud si myslíte že podpora Androidů je při současném počtu dostatečná, proč by neměla být dostatečná při podobném počtu u WP? Tedy současná převaha Androidu je pouze dočasná výhoda, do doby než WP dosáhne nezanedbatelného podílu na trhu.

      Proč je Chrome jiný případ? Je nepatrně rychlejší (na stejném HW) než konkurence (to WP na stejném HW taky), má reklamu (to WP taky a mnohem větší), má cool efect (WP má přímo amazing efect :) ), v mohém překovává konkurenci (to WP taky (sociální funkce, cloud, office, navigace zdarma u nokii, budoucí společný ekosystém s windows 8, ...)) ... Nic jste nedokázal ...

      Co se týče rychlosti, na vámi uvedeném linku nic není. Je dost možné že nějaké nadupané 4jádro s ICS bude o něco rychlejší než současné WP7.5 na jednojádru, ale my tu srovnáváme Lumii 800/900, iPhone4S, a SGSII se starým androidem. Navíc ne v syntetickém testu ale v rychlosti praktické použitelnosti. A tady je SGSII jednoznačně nejpomalejší (z uvedených přístrojů). Jinak nějaké odborné srovnání, např. časopis Chip 2/2012, Android ICS byl nejpomalejší. Ještě přiložím citaci z tohoto srovnání "Windows Phone: Prohlížeč je stejně rychlý jako ten u iPhonu nebo u nejlepších androidových telefonů..."

      Dle statistik je naprostá většina iPhone uživatelů (tedy stovky milionů) se svým zařízením iPhone bez podpory flash spokojeni. Tedy buď jim to přímo nevadí, nebo to pro ně není podstatné.

      Co se týče emailu, zase vás můžu odkázat na uvedený časopis Chip (WP co do snadnosti obsluhy dopadl nejlépe, iPhone pro změnu nejhůře). Pak třeba recenzi http://smartmania.cz... . Co do zaintegrovanosti mnoha různých mailových schránek do systémů, včetně jejich seskupování, a třeba provázání na další integrované aplikace, je dle mého názoru WP taky nejlepší. Co do počtu funkcí samotných mail klientů je možná lepší Android.

      Telefony Nokia s WP se neprodávají rok a půl, ale jen necelých pět měsíců, za tu dobu se jich prodalo desítky milionů, a v řadě obchodů se staly nejprodávanějšími telefony aktuálně např u Amazonu v USA Lumia 900 Black a Cyan obsadily hned první dvě místa v prodejnosti.
      Co se týče celkových prodejů, od první verze WP (7.0) se za rok a čtvrť, resp za 15měsíců prodalo asi 8mil WP přístrojů. U androidu se od uvedení za prvních 16 měsíců prodalo asi 7mil zařízení.

      Nokia není krachující (máte to nějak podloženo), je to asi jen vaše přání, Nokia je stále největším výrobcem telefonů.

      Protože tyhle detaily uživatele asi nezajímají, rád bych tady ukončil tuto nesmyslnou diskuzi, pokud chcete pokračovat, můžete mi napsat na mail (já bych vám taky odpověděl na mail, ale vystupujete tu jako anonymní uživatel).


    • pravy hhh

      11. dubna 2012 - pravy hhh

      Uvadim vase demagogicke tvrzeni na pravou miru a rozcilovat se muzete jak chcete :-)

      'zcela jistě je WP nejodladěnějším systémem (u Androidu je to velmi proměnlivé, zaleží na konkrétním telefonu, ale nikdy nedosahuje úrovně iPhone či dokonce WP'
      > Neuvedomujete si hranici mezi cistym systemem, nadstavbami a programy tretich stran. Android je pouze cisty system a ten je velmi dobre odladeny. Stejne jako se do WP nepocitaji aplikace od Nokie, tak by se do Androidu nemel pocitat kod vyvinuty mimo Google.

      Chyby jsou v kazdem systemu, ale tezko uverit historkam o dukladnemu testovani WP, kdyz se v nem nachazeji tak zasadni nedostatky. MS proste musel rychle vydat odpoved na iOS a Android at vydaji co vydaji. Zacal jim rychle ujizdet vlak (a ujizdi dodnes).

      'Informací o malware na Androidu je spousta'
      > Malware je pro kazdy system, ktery je rozsireny. WP se jeste chvili nemusi niceho obavat :-) Pokud byste tu studii Juniperu cetl, tak byste vedel, ze potvrzuje moje slova. Malware je v neoficialnich marketech (ne v Google Play). Pro bezneho uzivatele to nepredstavuje zadnou hrozbu. Akorad strasite mene informovane.

      O pohnutkach Chipu nechci spekulovat, ale stejne vyjadreni by poskytl kdokoliv zainteresovany do antivirove sceny. Sirit obavy, strach za ucelem sveho prospechu. Google ma nekolik sofistikovanych stupnu ochrany uzivatelu pred skodlivym softwarem a zatim jsou vysledky vynikajici.

      'neříkám, že je to chyba přímo OS Androidu, nicméně je to jedna z nevýhod takhle otevřeného systému (prostě výrobce/operátor může cokoliv i to šmírovat).'
      > Neni nic jednodussiho nez si telefon koupit jinde. Nebo si nahrat alternativni ROM. Diky otevrenosti Androidu se na podobne praktiky rychle prijde.

      'Jakou konkrétní výhodu bude mít pro uživatele Android (s cca 40% podílem na trhu) oproti WP (dejme tomu po dosažení 15%)? Vy tady propagujete monopol?'
      > Ale ja nemluvim o vyhode Androidu, ale o NEvyhode Windows Phone. Nizke zastoupeni (jako dnesni 1%) znamena prehlizeni od vyvojaru. Zatim nic nenasvedcuje obratu k lepsimu. Monopol Androidu je zkreslena predstava. Android neni zadny diktat Googlu. Android je zakladni kamen, ktery jde upravit podle potreb, jako to udelal Amazon s Kindle Fire. I obycejne nadstavby od vyrobcu telefonu jsou uprava. Android ma mnoho podob a diky tomu muze v budoucnu pokryt potreby temer vsech uzivatelu. Jeho sila se nyni ukazkove projevuje v Cine, kde ho tamni vyrobci upravuji pro specifika tamniho trhu.
      http://www.mobilmania.cz...

      'BTW pokud WP dosáhne cca 20% podílu na trhu, tak za pár let to bude v absolutních číslech znamenat více zařízení než má Android dnes (vzhledem k růstu trhu)'
      > Byl jste u kartarky nebo koukate do kristalove koule? 20% je z rise snu. Dnesni optimisticke odhady jsou vyssi jednociferne cislo.

      'pokud si myslíte že podpora Androidů je při současném počtu dostatečná, proč by neměla být dostatečná při podobném počtu u WP?'
      > Vse se odviji od atraktivity pro vyvojare. Pokud WP dosahnou dnesniho poctu Android telefonu, bude to uz mene zajimave, protoze prumerne ceny aplikaci se snizuji.

      'Tedy současná převaha Androidu je pouze dočasná výhoda, do doby než WP dosáhne nezanedbatelného podílu na trhu.'
      > V uspech soucasnych WP7 snad neveri ani Microsoft. Na tretiho kone v zavode si jen hraji. Ve skutecnosti jsou za Symbianem, BlackBerry a dokonce i Badou. O WP je slyset, ale obchodni vysledky tomu zatim ani trochu neodpovidaji.

      'WP má přímo amazing efect :)'
      > WP ma problem, ktery ho odsoudil k okraji zajmu. A jsou to vsude vyzdvihovane dlazdice. Je to koncept nevhodny do telefonu a vzhledove radu lidi odpuzuje.

      Recenzi na Smartmanii odkazujete skoro pri kazde prilezitosti. Recenzent Marek Hajn se uz nekolikrat vyjadril k jeho preferovani WP telefonu pred ostatnimi a tim degradoval objektivnost na minimum.

      'Telefony Nokia s WP se neprodávají rok a půl, ale jen necelých pět měsíců, za tu dobu se jich prodalo desítky milionů'
      > Prasi se vam od pusy. Jste obycejny lhar. Dejte nejaky odkaz.

      'aktuálně např u Amazonu v USA Lumia 900 Black a Cyan obsadily hned první dvě místa v prodejnosti.'
      > Prvni den prodeje s megalomanskou reklamou je to ocekavatelne. Hlavne se koukejte jak rychle ze zebricku vypadnou. Stejne rychle jako u nas na Alze, kde po Lumiich neni v TOP10 ani vidu ani slechu.

      'Nokia není krachující (máte to nějak podloženo), je to asi jen vaše přání, Nokia je stále největším výrobcem telefonů.'
      > Nepsal jsem krachujici, ale napul krachujici. Vyrobe hloupych telefonu se +- dari, ale chytre telefony tahnou Nokii ke dnu. Symbian se prestava prodavat a Windows Phone je prusvih. Navteq si na sebe take nedokaze vydelat.

      Diskuzi muzeme prozatim ukoncit, ale na mail vam psat nebudu. Je to zbytecne. Ja se zase objevim, az tu budete mast lidi vasim cernobilym videnim sveta, kde je stredobodem Windows Phone a Nokia.

      A mohl byste sem prestat psat pod anonymnima nickama, kdyz mate svuj registrovany. Je to poznat :-)


    • Anonymní uživatel

      11. dubna 2012 - Anonymní uživatel

      To co říkáte, není nic jiného než vaše osobní názory, které nedokážete podložit, a jsou plné nepravdivých informací.

      Fakta:
      -MS na WP pracuje již od roku 2008, na WM (z počátku se projetu říkalo různě) od roku 1990, to prostě neokecáte.
      -Rozdíl mezi čistým systémem a nadstavbou výrobce koncového uživatele nezajímá. Důležitý je výsledný produkt jako celek. A ten je v případě SGSII (a naprosté většiny dalších Androidů) méně odladěný
      -Android ze všech mobilních systému obsahuje nejvíce Malware, ať už je kdekoliv, zbytek jsou jen vaše nepodložené spekulace.
      -Pokud nechcete spekulovat o pohnutkách prestižního časopisu Chip, tak o nich nespekulujte. Chip uvádí u Androidu největší nebezpečí jak z pohledu malware (v i mimo oficiální market), tak z pohledu samotného OS, a zatím jste mi nedal důvod jim nevěřit (tím že je budete pomlouvat to určitě nezměníte). Ostatně já tu taky nespekuluji o vašich pohnutkách.
      -"Neni nic jednodussiho nez si telefon koupit jinde. Nebo si nahrat alternativni ROM" LOL pro běžného uživatele :D
      -To že se snažíte dokázat, že Nokie s WP se neprodávají dobře odkazem na článek, kde se mluví o prodejnosti v číně v roce 2011, přesto že Nokie s WP se v číně začaly prodávat až tento měsíc, je opět jen důkazem vaší demagogie.
      -Budoucí odhadovaný 20% podíl WP není mým věštění z křišťálové koule, ale je to realistický odhad IDC, myslím že na rok 2015. A už letos se čeká, že na některých významných trzích WP předběhne iPhone.
      -Co se týče atraktivity pro vývojáře, platforma WP je aktuálně zajímavá pro asi 40% procent vývojářů, v případě Androidu nebo také HTML5 je zajímavá pro asi 80% vývojářů, pro iPhone je to asi 90%. Viz statistiky (myslím že IDC, když tak dohledám). Řada vývojářů přitom čeká na uvedení Windows a WP 8 který bude mít společný ekosystém a obrovskou uživatelskou základnu.
      -Pokud myslíte obchodní výsledky z roku 2011, kdy se Nokia WP prakticky neprodávala (jen několik týdnů v několika málo zemích), tak ty úspěchu opravdu nic nenasvědčují, ani nemohou. To pochopitelně nic neznamená (pouze se na to toto téma vyrojila série senzachtivých článků na webech s úrovní časopisu blesk (jednou to došlo tak daleko, že se zmíněný časopis musel omlouvat, protože lži byly do očí bijící).
      -"WP ma problem, ktery ho odsoudil k okraji zajmu. A jsou to vsude vyzdvihovane dlazdice. Je to koncept nevhodny do telefonu a vzhledove radu lidi odpuzuje." A dokážete tento váš blábol taky nějak podložit? Asi ne, co? LOL
      -Marek Hajn je dlouhodobý uživatelem iPhone, který také upřednostňoval. Až po recenzi na smartmanii, se na twitteru začíná zmiňovat, že asi na Lumii 800 přejde jako na hlavní telefon, a myslím že také i přešel.
      -Telefony Lumia (nokia s WP) se prodávají v některých zemích od poloviny listopadu 2011, další země se postupně přidávají v prosinci 2011, únoru 2012, březnu 2012 a dubnu 2012 (kdy už lze konečně říci, že se prodává celosvětově). Během roku 2011 je jich ještě stihlo prodat asi 1,5mil. Oficiální údaje o prodejích za Q1 2012 ještě nejsou, ale dle realistických predikcí se jen během ledna a února prodalo v USA kolem 10mil těchto telefonů (především Lumia 710 u T-Mobilem, např. http://wmpoweruser.com... celosvětově to bude pochopitelně více.
      -Lumia 900 je na amazonu na prvních dvou místech stále (http://www.amazon.com...) to že rychle vypadnou je opět jen vaše nepodložená doměnka. Na Alza.cz byla Lumia 800 black na top 1 a zároveň cyan verze v top 10 něco přes týden, a necelý dva měsíce pak byly obě provedení v top 10. Aktuálně je Lumia 800 black a Lumia 800 white v top 10 mezi telefony s cenou nad 5 tis (tedy ve stejné kategorii). To jsou fakta, je to myslím velmi dobrý výsledek.
      -nokia není na půl krachující. Máte to nějak podloženo? Nokia je stále největším výrobcem telefonů, to je fakt, zbytek jsou vaše nepodložené domněnky.
      -Navteq si na sebe z větší části vydělává (nokii táhne dolů spíše divize Nokia-Siemens), což je úspěch (mapové technologie jsou totiž prakticky u všech firem prodělečné, bere se to jako strategická záležitost, právě díky mapám totiž Nokia vydělává na telefonech, je to totiž jedna z hlavních konkurenčních výhod).
      Windows Phone není průšvih, opět váš nepodložený blábol.

      Pod anonymníma nickama tu prokazatelně píšete pouze vy (např. 30.března jste tu psal pod nickem "Josef J."). Já nemám tu potřebu, jsem tu zaregistrovaný a sbírám body. Jinak vidím, že když vám dochází argumenty, tak se opět uchylujete k osobnímu napadání. Asi vám to dělá dobře… :D


    • snapik

      11. dubna 2012 - snapik

      In the first quarter 2012, Nokia sold more than 2 million Lumia devices at an average selling price of approximately EUR 220

      http://press.nokia.com...


    • Anonymní uživatel

      11. dubna 2012 - Anonymní uživatel

      ano to máte pravdu, je to nová dnešní informace. Oficiální výsledky Nokia oznámí až 19.dubna. Nicméně já spíše uživateli hhh dokládal link kde jsem k onu číslu došel.


    • pravy hhh

      11. dubna 2012 - pravy hhh

      Josef: Na vymysleni jste tu hlavne vy. Jak vyse zminene vysledky ukazuji...

      Na Windows CE se pracuje od roku 1994.
      http://www.hpcfactor.com...

      'Android ze všech mobilních systému obsahuje nejvíce Malware, ať už je kdekoliv, zbytek jsou jen vaše nepodložené spekulace.'
      > Android zadny malware neobsahuje! Ten obsahuji neoficialni cinske markety.

      'Chip uvádí u Androidu největší nebezpečí jak z pohledu malware'
      > Chip nic neuvadi. To uvadi jisty Andreas Marx, ktery se tim diskredituje. V oficialnim marketu se malware normalne nevyskytuje. Google potencialni hrozby aktivne vyhledava a odstranuje.
      http://googlemobile.blogspot.com...

      'Co se týče atraktivity pro vývojáře, platforma WP je aktuálně zajímavá pro asi 40% procent vývojářů'
      > Nejaka atraktivita je bezpredmetna. Dulezite je jestli budou pro danou platformu psat aplikace. To je zretelne videt na marketech, kde WP zaostava a rychlost tvorby novych aplikaci je take mensi.

      'výsledky z roku 2011, kdy se Nokia WP prakticky neprodávala (jen několik týdnů v několika málo zemích), tak ty úspěchu opravdu nic nenasvědčují, ani nemohou'
      > O jasnem failu nasvedcuji 2 miliony prodanych Lumii za posledni 3 mesice. Tak pomaly nastup nemel snad zadny existujici system. Bada mela 1 milion za 4 tydny. Doporucovat nekomu telefon se systemem, ktery nema zadnou budoucnost je skodolibe blaznovstvi.

      'Oficiální údaje o prodejích za Q1 2012 ještě nejsou, ale dle realistických predikcí se jen během ledna a února prodalo v USA kolem 10mil těchto telefonů'
      > Zadne takove predikce neexistuji. Mozna ve vasi hlave. Celosvetove horko tezko 2 miliony. wmpoweruser je jednostranne zamereny server, kde oslavuji i pokles akcii Nokie.

      'Aktuálně je Lumia 800 black a Lumia 800 white v top 10 mezi telefony s cenou nad 5 tis (tedy ve stejné kategorii). To jsou fakta, je to myslím velmi dobrý výsledek.'
      > Dulezite je jak rychle vypadla z celkove TOP10 a kde az se zastavi. Prumerna prodejni cena Lumii je 220 euro a to je hluboko pod doporucenymi cenami. To svedci o nezajmu zakazniku.

      'nokia není na půl krachující. Máte to nějak podloženo? Nokia je stále největším výrobcem telefonů, to je fakt, zbytek jsou vaše nepodložené domněnky.'
      > Za posledni 3 mesice uz neni nejvetsim vyrobcem. viz. odkaz na tiskovou zpravu. Nyni je Nokia padajici obr.

      'Navteq si na sebe z větší části vydělává (nokii táhne dolů spíše divize Nokia-Siemens)'
      > Nokia Siemens Networks contributed positively to Nokia's cash flow in the first quarter 2012 due to net working capital improvements

      'Windows Phone není průšvih, opět váš nepodložený blábol.'
      > Optimisticke prodeje za posledni 3 mesice odhaduji 3-4 miliony telefonu a to je jasny prusvih.
      http://wmpoweruser.com...

      Windows Phone 7 by se dal oznacit za zombie platformu a vy s tim uz nic neudelate.


    • Anonymní uživatel

      12. dubna 2012 - Anonymní uživatel

      To kdo si vymýšlí, ať si každý rozhodne sám. Vaše výsledky nic nedokazují.

      Na Windows CE se pracuje od roku 1990: „Microsoft's work on handheld portable devices began with research projects in 1990, two years later work on Windows CE officially began.” (zdroj: wikipedia), nebo “To discuss the development of Windows CE we have to look back to the Summer of 1992. The inaugural steps of some of the technologies that would later dominate the Windows CE world can be traced back to 1990“ (vámi uvedený zdroj). V roce 1994 (jak mylně uvádíte) vznikl pouze projekt „WinPad“, který ještě téhož roku zanikl. Tedy ještě jednou, nemáte pravdu, v tomto případě se jedná o nepodstatnou informaci (je úplně jedno jestli se začalo v roce 1990, 1992 či 1994), ale jde spíše o váš přístup, místo aby jste uznal, že jste se spletl, raději si tu vymýšlíte další bludy.

      Na androidu (v Google Play, na dalších marketech, v zařízeních Androidu) existuje malware, a to ve velké míře (ve srovnání s WP a iOS). Vámi uvedený link (pominuli fakt, že pochází ze zainteresovaného zdroje, přímo od google), dokonce říká, že počet malware v Android marketu (dnes google play) se jim podařilo snížit, ale malware tam byl a stále je. Navíc aplikace nekontrolují proaktivně (na rozdíl od WP a iOS), ale pouze vyhledávají pouze známý malware nahlášený AV firmami (což je jednak v rozporu s vaším tvrzením, že tyto firmy jsou zbytečné, a taky to znamená, že malware se musí dostat nejdříve do telefonů, napáchat nějakou škodu, aby si jej někdo všiml, a až pak google začne něco odstraňovat). To že existuje malware jak v Google Play tak už i na Android zařízeních, lze najít spoustu dalších serioznějších informací. Navíc malware je pouze jednou stránkou nižší bezpečnosti (dle mého názoru tou méně významnou), myslím že horší jsou samotné bezpečnostní chyby v OS (což se stát může), problém je, že tyto chyby nejsou ze strany výrobců telefonů odstraňovány (vím že to není chyba přímo Google, ale je to prostě daň za otevřený a roztříštěný systém).
      Co se týče prestižního celosvětového časopisu Chip, tak nižší bezpečnost Androidu tam uvádějí přímo redaktoři a testeři Chipu (např. „… Zato Android je obrovskou bezpečnostní hrozbou. Na oficiálním marketu se objevily zavirované aplikace, sami výrobci dávali do telefonu různé špionské trojské koně.“, což není informace od Andrease Markse, ale přímo od redakce Chipu. Andreas Marks se, pak dále k bezpečnosti vyjadřuje v samostatném článku, ze kterého jsem již citoval, a považuji ho za důvěryhodný.
      Tedy co se týče bezpečnosti Androidu, tak jste mě rozhodně nepřesvědčil, stále považuji Android za nejméně bezpečnou platformu (ve srovnání s WP a iOS), ostatní ať si udělají názor sami.

      Pravy hhh 12:41 „Vse se odviji od atraktivity pro vyvojare.“ Pravy hhh 23:59 „Nejaka atraktivita je bezpredmetna.“ LOL, koukám že si názory neudržíte ani 12hodin :D
      Jinak na Market Place je přes 80tis aplikací, týdně jich přibývá kolem 2,5tis, což není o mnoho méně už u Androdiu, a je to mnohem více něž třeba u Bada. Pokud bychom to navíc vzali v úvahu podíl platformy na trhu (tedy počet potencionálních zákazníků na aplikací), a i restrikce při publikování aplikací (nelze srovnávat ekosystém do kterého může nahrávat kdokoliv cokoliv (a nemusí to ani být aplikace), s ekosystém kde jsou přísné restrikce pro publikaci aplikace), tak je to výborné číslo.

      Výsledky prodeje Lumii za Q1 ještě nejsou známy (ví se jen že to bude určitě více než 2mil), výsledky budou oznámeny až 19.dubna. Telefonů Samsung s Bada se během prvních 4 týdnů prodalo celosvětově (včetně největších trhů jako USA a Čína) jeden milion. Telefonů Nokia s WP se během prvních 4 týdnů (konec listopadu až konec prosince), pouze v několika malých evropských zemích prodalo asi 1,5 milionu. Srovnáváte nesrovnatelné, a když už tak Lumii se prodalo za nesrovnatelných podmínek více. Ještě pro srovnání u prvního iPhone se během prvních třech měsíců prodalo jen milion kusů, a nástup Androidu byl ještě pomalejší.
      Jinak Nokia plánuje letos prodat 37milionu WP telefonů, v minulém roce plánovala prodat 1milion, a v příštím roce 64milionů, což se jí zatím daří. V minulém roce prodala cca 1,5mil telefonů (tedy dle plánu). A pokud má v letošním roce prodat 37mil tak jednoduchou aproximací, a mírným zohledněním sezonních výkyvů, růstu (včetně toho co je plánováno na rok 2013), otevírání nových trhů a uvádění nových produktů, lze snadno odhadnout, že v Q1 by měla prodat cca 2mil, v Q2 cca 7mil, v Q3 cca 12mil a v Q4 cca 16mil telefonů (jde pochopitelně jen o odhad, ale nebude daleko od reality). Tedy pokud v Q1 prodala cca 2mil, tak to sice není nic senzačního, ale taky nic špatného, prostě dle plánu.

      Uváděná predikce existuje, dával jsem vám na ni link, a není od wmpoweruser, ale od společnosti Canaccord (server wmpoweruser ji pouze publikoval). Tím říkám, že existuje a číslo jsem si nevymyslel, druhá věc jestli je ještě aktuální (to se uvidí 19.dubna za Nokii, a v květnu za celý WP).

      Ano je důležité jak dlouho se Lumia drží v dobré prodejnosti (a to dost dlouho, dva a půl měsíce, pořád se dobře prodává). To jestli je mezi TOP10, kde jsou i započítané masově prodávané telefony v ceně kolem 2tis Kč, je ale nepodstatné. Ve své třídě je Lumia v alze stále v top 10, a prodává se velmi dobře.

      Průměrná velkoobchodní cena Lumii se dle předběžné zprávy odhaduje na 220euro, což odpovídá realitě (velkoobchodní cena Lumie 710 může být tak 200euro). Nevidím na tom nic špatného, ostatně Nokia si jako jeden z cílů vytýčila právě snížení cen WP telefonů. Marže telefonů (nejen Lumii) je nižší než očekávání, ale jen asi o 2% (a navíc díky dynamičtějšímu vývoji na trhu, špatnému načasování a makroekonomickým podmínkám, nikoliv však díky nezájmu o nové telefony)

      Co do finančního výsledku za rok 2011 divize Nokia-Siemens nejvíce Nokii táhne dolů. Co se týče Q1 2012, zatím výsledky nejsou, ale neočekává se zlepšení (spíše naopak to vypadá hůře). To že přinesla nějakou hotovost do cashflow nic neznamená, divize je stále silně prodělečná.

      Nokia je stále největší výrobce mobilních telefonů, výsledky za Q1 budou jednak známy tak nejdříve v polovině května, a pak tohle nelze srovnávat na kvartální bázi (sezónní výkyvy, různé termíny uvádění klíčových produktů (především u apple), atp).

      Dále prosím o nějaké doložení vašich tvrzení, např. že WP8 bude otevřená platforma. To že WP je na pokraji zájmu, a že dlazdice (metro UI) je koncept nevhodny do telefonu a vzhledove radu lidi odpuzuje. Že WP je systém který nemá žádnou budoucnost. Atp.

      Windows Phone není průšvih, aktuální prodeje jsou dle očekávání. To co píšete, jsou jen vaše výmysly. Windows Phone není důvod označovat za zombie platformu. Nebo vy snad věštíte z křišťálové koule?

      Všechno to jsou jen vaše sprosté výmysly, které ani neumíte zdůvodnit, natož seriózně doložit.



    • sima275

      12. dubna 2012 - sima275

      Je to tady nějaký Hulánovský :D


    • pravy hhh

      12. dubna 2012 - pravy hhh

      Hlavne ze je zabava :-)

      Kdyz to vezmemete takto do krajnosti, tak vyvoj na Windows CE zacal uz drive, kdy zacal MS koketovat s myslenkou OS pro prenosna zarizeni. Byly to experimentalni projekty a poradne se ani nevedelo co z toho bude. Ano neni pravda, ze WinCE se zaclo vyvijet v 1996, ale ani neni pravda, ze se zaclo vyvijet v 1990. Oficialne az v 1992.

      Nicmene v 1990 nic jineho nez DOS a Win 3.0 v MS nemeli. Mozna jeste Xenix.

      Dulezite je, ze MS nedokazal prijit s WP telefony vcas aby zachytil ujizdejici vlak. I pres snahu a "siti rychlou jehlou" dosud nedokazal udelat z WP platformy adekvatniho soupere pro Android a iOS.

      'Na androidu (v Google Play, na dalších marketech, v zařízeních Androidu) existuje malware, a to ve velké míře (ve srovnání s WP a iOS)'
      > Na Play storu mozna existuje malware, ale v tak stopovem mnozstvi a s tak kratkou dobou trvani, ze to nepredstavuje zadnou hrozbu. Stejne na AppStoru nebo Marketplace muze byt nejaky malware. Zadna kontrola neni dokonala. Malware je tak minoritni problem, ze se nema cenu s nim nijak zabyvat. Malware tak jak ho zname z Windows PC na telefonech prakticky neexistuje. Mate nejakou statistiku malwaru na AppStore, Play Store nebo Marketplace? Dokud s ni neprijdete, tak nemate pravo kohokoliv ocernovat a hystericky vykrikovat lzi o nebezpecnosti Androidu.

      'malware nahlášený AV firmami (což je jednak v rozporu s vaším tvrzením, že tyto firmy jsou zbytečné'
      > Vkladate mi do ust co jsem nerekl. Firmy at si delaji co chteji, ale na telefonu jsou antiviry zbytecne. At si AV firmy prodavaji serverova reseni Googlu, ktery podle nich muze kontrolovat obsah marketu. Pri pouzivani pouze oficialniho Play storu je uzivatel odstinen od hrozeb. Nejlepsi ochrana je zdravy rozum a instalovat jen uzivateli overene aplikace.

      'a taky to znamená, že malware se musí dostat nejdříve do telefonů, napáchat nějakou škodu, aby si jej někdo všiml, a až pak google začne něco odstraňovat'
      > To je nesmysl. Kde jste na nej zase prisel?

      'To že existuje malware jak v Google Play tak už i na Android zařízeních, lze najít spoustu dalších serioznějších informací.'
      > Vase smyslenky se za seriozni zdroje neberou...

      'myslím že horší jsou samotné bezpečnostní chyby v OS (což se stát může), problém je, že tyto chyby nejsou ze strany výrobců telefonů odstraňovány (vím že to není chyba přímo Google, ale je to prostě daň za otevřený a roztříštěný systém)'
      > V kazdem OS muzou byt chyby. Dulezite je se divat, jak velka je jejich zneuzitelnost. Roztristenost/ruznorodost muze ve vysledku vest k vetsi bezpecnosti, protoze ne vsude je chyba zneuzitelna. Mnohem nebezpecnejsi je z principu monokultura jako iOS nebo WP. Android ma nekolik urovni aktualizaci. Ty nejcastejsi jsou bezpecnostni a vyrobci a operatori by je meli co nejdrive dostat do pristroju. Nemam po ruce presnou statistiku jak dlouho to komu trva. Je tu tlak od Googlu aby tento cas byl co nejkratsi.

      'Pravy hhh 12:41 „Vse se odviji od atraktivity pro vyvojare.“ Pravy hhh 23:59 „Nejaka atraktivita je bezpredmetna.“ LOL, koukám že si názory neudržíte ani 12hodin :D'
      > Spatne jste to pochopil. Jak jinak :-) Prvni je atraktivita, ktera vyvojare primeje psat aplikace. Po dosazeni uzivatelske zakladny (jestli vubec) jako ma nyni Android bude atraktivita WP nizsi, protoze na Androidu bude zase nekolikanasobne vice uzivatelu a vyvojari budou mit lepsi volbu. Druhy vyrok o atraktivite je o procentualnim vyjadreni, ktere je uz z podstaty nesmyslne.

      'Jinak na Market Place je přes 80tis aplikací, týdně jich přibývá kolem 2,5tis, což není o mnoho méně už u Androdiu'
      > Alespon, ze priznate, ze WP vystartoval do zavodu pozdeji a bezi pomaleji nez Android. Je to zavod, ktery WP nemuze vyhrat.

      'Pokud bychom to navíc vzali v úvahu podíl platformy na trhu (tedy počet potencionálních zákazníků na aplikací), a i restrikce při publikování aplikací'
      > Sam se divim, ze se to vyvojarum vyplati cekat tyden nez jim zverejni aplikaci.

      'Výsledky prodeje Lumii za Q1 ještě nejsou známy (ví se jen že to bude určitě více než 2mil)'
      > Bude to tesne nad 2 miliony. To je dostatecne presne cislo abychom to mohli prohlasit za selhani.

      'Telefonů Nokia s WP se během prvních 4 týdnů (konec listopadu až konec prosince), pouze v několika malých evropských zemích prodalo asi 1,5 milionu.'
      > Proc porad tyhle nesmysly opakujete dokola? Telefonu se prodalo asi 640 000 v nejvetsich a nejbohatsich zemich evropy, kde ma Nokia silnou pozici.
      http://www.intomobile.com...

      Milion se jich prodalo za 10 tydnu (ano dva a pul mesice). A prvni iPhone sem neplette. Ten zacal celou eru lehce ovladatelnych dotykovych telefonu. Rok 2007 a 2011 je velky rozdil.

      'Jinak Nokia plánuje letos prodat 37milionu WP telefonů'
      > Dalsi nesmysl. Nokia uz minuly rok rekla, ze nebude delat zadne odhady do budoucna.

      'v minulém roce plánovala prodat 1milion'
      > A proto si u Compalu objednala pro jistotu 2 miliony :-D A opakuju prodala jich mene nez 1 milion. Jen asi 640 tisic.

      'lze snadno odhadnout, že v Q1 by měla prodat cca 2mil, v Q2 cca 7mil, v Q3 cca 12mil a v Q4 cca 16mil telefonů'
      > Nokia expects its non-IFRS Devices & Services operating margin in the second quarter 2012 to be similar to or below the first quarter 2012 level.
      > To v zadnem pripade nevypada na obrat k lepsimu. Sama Nokia pripousti stejne nebo horsi vysledky.

      'Nevidím na tom nic špatného, ostatně Nokia si jako jeden z cílů vytýčila právě snížení cen WP telefonů'
      > Jeste jsem nevidel nikoho, kdo by si vytycoval za cil snizovat cenu sveho zbozi :-) Ceny se snizuji az jako reakce na neuspokojive vysledky a to 2 miliony Lumii jsou.

      'Nokia je stále největší výrobce mobilních telefonů, výsledky za Q1 budou jednak známy tak nejdříve v polovině května'
      > Predbezne uz jsou. Samsung se 88 miliony porazil Nokii s 83 miliony.
      http://www.reuters.com...

      'a pak tohle nelze srovnávat na kvartální bázi (sezónní výkyvy, různé termíny uvádění klíčových produktů'
      > Jde to srovnavat dobre. Samsung a Nokia maji tolik telefonu, ze vyznamnejsi vykyvy jako u Applu nejsou.

      'Dále prosím o nějaké doložení vašich tvrzení, např. že WP8 bude otevřená platforma'
      > Nemluvil o otevrenosti systemu, ale o odstraneni omezenosti, ktera je v WP7. To je podstatny rozdil. Doufam, ze ho chapete :-)

      'To že WP je na pokraji zájmu'
      > Vysledky nejvetsiho WP vyrobce Nokie mluvi jasne.

      'že dlazdice (metro UI) je koncept nevhodny do telefonu a vzhledove radu lidi odpuzuje'
      > http://wmpoweruser.com...

      'Že WP je systém který nemá žádnou budoucnost.'
      > WP7 uz nema zadnou budoucnost. Blizi se konec jeho uzitneho cyklu. WP8 je zatim jen velky otaznik, ale uz se vi o nekompatibilite s nynejsima WP7.X telefonama. Dnesni WP telefony maji stejnou budoucnost jako Symbian nebo MeeGo. Zadnou.
      http://www.tomsguide.com...

      'Windows Phone není průšvih, aktuální prodeje jsou dle očekávání'
      > Uz minuly rok se nechal Ballmer slyset, ze se jim nedari. Vymenil dokonce sefa Windows Phone tymu Andyho Leese. Nokia se dostala s cenou akcii na 15 lete dno. Jediny, kdo se zajima o WP je krome Nokie jeste HTC. Ostatni maji WP telefony uz jen z povinnosti.

      'Windows Phone není důvod označovat za zombie platformu.'
      > Co nam WP za rok a pul ukazal? Akorad v nem MS a Nokia utopili neskutecne penize.

      'Nebo vy snad věštíte z křišťálové koule?'
      > Nepotrebuju nic vestit. Staci se objektivne podivat na pritomnost.

      'Všechno to jsou jen vaše sprosté výmysly, které ani neumíte zdůvodnit, natož seriózně doložit.'
      > Všechno to jsou jen vaše sprosté výmysly, které ani neumíte zdůvodnit, natož seriózně doložit.

      ;-)

      Timto opravdu koncim diskuzi. Uz to s vama, Josefe, neni zabava.

      P.S. A upravte si vase hodnoceni HTC One X a One S zase zpatky na 10%. Takto pri 50% to vypada, ze jste ty telefony uz alespon videl ve vyloze :-)


    • Anonym

      13. dubna 2012 - Anonym

      LOL ovečka Google se hádá s ovečkou MS. Ještě tu chybí nějaká ovečka Apple :-D


    • Anonymní uživatel

      13. dubna 2012 - Anonymní uživatel

      Já se bavím hodně :D, s hhh alias „pravy hhh“ je sranda, už jen z toho nicku se můžu potrhat smíchy :D

      Vývoj WinCE začal již v roce 1990, jak říkám od počátku (a jak se i uvádí v doložených zdrojích), v roce 1992 byl projekt formalizován. Vámi uváděné informace (tedy rok 1996, což jste následně pozměnil na rok 1994 a pak následně ještě na rok 1992) jsou jen vaše výmysly, které nejen že nejsou pravdivé, ale i pokaždé jiné. Ale chápu, že demagog jako vy prostě nedokáže přiznat, že se spletl.
      Od začátku se bavíme o zahájení vývoje, to kdy byl produkt uveden na trh, jsem tu nezmiňoval, tak nějak nechápu, proč to zmiňujete a co tím jako rozporujete. (asi vyšší level demagogie :)

      To že MS s WP přišel později, všichni víme, a nikdo to tady nerozporuje. To ale neznamená, že by to byl systém učit rychlou jehlou, na systému se pracuje od roku 2008, a MS má dlouhodobé zkušeností s předchozí otevřenou (a ve své době úspěšnou) platformou WM, kterou vyvíjí již od roku 1990, to za prvé. Za druhé, MS už několikrát dokázal, že umí dobře naskakovat do rozjetého vlaku, např XBOX, kterému se taky smáli, a první generace se ještě úplně neprosadila, a kde je dnes? Nejprodávanější herní konzole (myslím, není to moje parketa), a to nešlo jen o nový produkt, ale o zcela nový segment, a pro MS i nový obchodní model.
      WP ve verzi 7.5 je již pro běžné uživatele adekvátním soupeřem Androidů. Pochopitelně pro náročné uživatele stále ještě něco chybí, ale jednak nikdo nečeká, že MS během jednoho roku dožene dvouletou ztrátu, a už vůbec to neznamená, že by WP (třeba ve verzi 8) nemohl být plnohodnotným konkurentem Androidů a iPhone i pro náročné uživatele (teď bez ohledu na to co ten náročný uživatel požaduje, protože je jasné že někdo může požadovat možnost ladění a někdo zase bezvadnou funkčnost bez jakékoliv konfigurace. Je taky jasné, že systémy budou nadále diferencované, a že prostě MS už se nikdy nevrátí k tak otevřenému systému jako je WM či Android, prostě jde svou vlastní cestou).

      Ad malware, fakta: malware pro Android zkrátka existuje, a je i na oficiálním marketu, to potvrzuje i samotný google (a dokonce přiznal, že snížil o pouhých 40% stahování nebezpečných aplikací, co do bezpečnosti čekal bych číslo jako 99,9%, ale ne 40%). Množství malware je u Androidu (ať už na oficiálním marketu google, nebo jiných Androidích marketech) mnoho řádově vyšší než u platforem WP a iOS (kde prakticky neexistuje). Google sice odstraňuje nebezpečné aplikace (a že jich je, cca třetina nových aplikací, mluví se o desítkách tisíc aplikací), ale než se zjistí, že jsou nebezpečné a než je google odstraní, tak se stihnout rozšířit mezi uživatele (většinou stovky tisíc uživatelů) a napáchat škodu. To jestli to je nebo není „stopové“ množství, ať si každý udělá sám. Zdrojů k tomuto tématu existuje tisíce, nemá je smysl jmenovat, o tomto problému každý ví (dokonce i google), pouze vy tvrdíte, bez jakéhokoliv důkazu, že žádné nebezpečí nehrozí (to se vám to tvrdí když se schováváte za anonyma bez jakékoliv odpovědnosti). Cituji z prvního nalezeného (http://www.montrealgazette.com... ):
      „Known instances of Android-related malware – “virtually all” involving apps – have jumped steadily month by month from 400 in June to 15,507 in February, according to Sunnyvale, Calif., security firm Juniper Networks. So far, hundreds of thousands of phones and other devices have been infected.“
      “I see the problem getting significantly worse before it gets better,” said Dan Hoffman, who heads Juniper’s mobile research centre. “We’re very much in the infancy of this right now.”
      “an estimated half-million to one million people were affected by Android malware in the first half of 2011,”
      “more than 1,000 malicious Android apps” last year, 90 per cent of them on Google’s site, which boasts more than 400,000 apps. Noting that the number of bad apps grew last year at 60 per cent a month, Trend Micro has estimated the total this year “will grow to more than 120,000,”
      „But experts agree that Google’s Android operating system, the most widely used for mobile devices, is particularly under siege from cybercrooks.“

      Dále, Google pouze na svém oficiálním marketu testuje na již známý malware (tedy ten který se dostal ven a upozornili na něj AV firmy), jestli k tomu používá vlastní engine, nebo něco o nějakého výrobce nevím (ale dost o to pochybuji, a vy jste to nijak nepodložil). Ale fakt je ten, že Google ani žádné antivirové řešení detailně nezkoumá funkčnost publikovaných aplikací na neznámé viry, ale pouze testuje na již známý malware, který se dostal k uživatelům (jinak se ten malware zjistit nedá, buď detailně každou aplikaci zkontrolujete, nebo čekáte až se projeví). U WP i iOS naopak MS a Applie zkoumá detailně každou aplikaci, její zdrojový kód, zda nejsou nebezpečné, a tedy identifikují i nové neznámé viry, tyto aplikace se nikdy na telefon nedostanou. Dalším faktem je to, že pro Android existuje spoustu antivirových produktů, pro WP ani iOS prakticky neexistuje žádný antivirák, proč asi? Pokud je systém uzavřený, opravdu není potřeba žádný lokální antivirák, pokud je otevřený tak je to prakticky nezbytnost.
      Co se týče uvolňování bezpečnostních aktualizací, tak bohužel výrobci nedělají včas, cituji „Unfortunately, when it comes to security, Android still has a long way to go. The large delay in releasing fixes for security issues is problematic as it requires a different release for each carrier, manufacturer and model. As a result, many Android devices are stuck using old and insecure versions of the operating system.”
      Jinak já tu nikoho neočerňuji a hystericky nevykřikuji, stále tvrdím to samé Andorid je nejméně bezpečnou platformou (vs iOS a WP), což je nezpochybnitelný fakt. To vy tu hystericky vykřikujete a očerňujete WP i Nokii.

      Ad Atraktivita, takže myslíte tím to samé, jen když se to vyjádří v procentech tak už je to podle vás bezpředmětné (jak málo stačí, že?). Prostě to neokecáte, ale dobře tak pro měření atraktivitu vymyslíme nějakou novou jednotku, mohla by se jmenovat třeba „hhh“ :D

      WP na trati moderních OS vystartoval trochu později, nikdy jsem to nepopíral. To že nemůže vyhrát je jen vaše přání. BTW WP vystartoval později, ale za to s novějším a modernějším systémem (Android má poněkud zastaralou koncepci otevřeného systému jako bylo u WM, či stolních Windows).


      Sám se divíte že vývojáři na WP publikují? Já ne, WP platforma je pro vývojáře atraktivní i přesto že musí čekat několik dní na zveřejnění (z důvodu kontroly bezpečnosti), a další omezení (např nemohou publikovat v neomezeném množství, a aplikace musí splňovat nejen bezpečností požadavky, ale i funkční požadavky (prostě nedovolí vám vypublikovat obyčejný screenshot jak je to androidu běžné))

      „Bude to tesne nad 2 miliony“ a máte to nějak podloženo, nebo je to další výmysl. A selhání to pochopitelně není, je to splnění plánu (ty jsou prokazatelně doloženy).

      Telefonů Lumia se v Q4 prodalo hodně přes jeden milion, viz prohlášení Nokie. Číslo 638894 je hodně divoká spekulace, která není od Nokia a ani ji Nokia nepotvrdila. Nokia Lumia 800 a 710 se začala prodávat postupně během listopodau a prosince v několika možná bohatých ale relativně malých zemí (co do počtu obyvatel a potencionálních zákazníků, je to jen malý zlomek trhů jako je USA či čína, indie, rusko, atp).

      Nokia pochopitelně přesné plány nezveřejňuje (to nikdo), přesto plány resp odhady venku jsou, viz http://www.gsmarena.com...
      V Q4 prodala Nokia prodala hodně přes 1mil WP (řekněme 1,5), u Compalu pochopitelně objednala více, tedy 2mil (byla by strategická chyby objednat méně než je plán, nemyslíte, přesto se občas stalo, že někde bylo vyprodáno), dále poměrně velké množství telefonů padlo na marketingové účely. Takže vše sedí.
      „Devices & Services operating“ „margin“ není o Lumiich (ale telefonech) ani o počtu prodaných telefonů. Pokud Nokia vygenerovala v tradičně mrtvém Q1 podobnou nebo mírně nižší marži než ve vánočním Q4, tak je to myslím úžasný výsledek. Jinak ze zprávy také vyplívá (což jste nějak přehlédl) že v Q1 prodávala v podstatě podle plánu. Podle odhadů prodala WP telefony dokonce nad plán, naopak symbian telefonů prodala méně, než bylo plánováno.
      Ano, Nokia si vytýčila za cíl snížit cenu WP telefonů.

      Říkal jste, že u WP budou omezení odstraněna, v kontextu uzavřeného systému jako koncepční záměr, to jste stále nedoložil.

      Vámi uvedený link říkající že hlavním důvodem v případě vrácení telefonu je user experience. To absolutně nic nevypovídá o tom, jestli se živé dláždíce líbí nebo ne. Jednak user experince znamená něco jiného, a jednak jde o statisticky bezvýznamné procento vrácených telefonů (nikoliv celkovou spokojenost). Tedy opět jste to nedokázal podložit.

      Další link na toms hardware se opět nic neříká o tom, že by systém „Windows Phone“ (jak jste původně tvrdil, nikoliv WP7 jak jste si teď poupravil) neměl mít budoucnost, ale právě naopak ("The most familiar UI for people worldwide will be Metro very soon," he said. "And that's great for the phone business.") LOL.
      Ostatní věci jste taky nijak nedokázal zdůvodnit ani doložit.

      Jsem rád, že jste se rozhodl diskuzi ukončit, už to začínala být nuda :D

      PS: Na hodnocení HTC One X a S jsem kliknul omylem, a bohužel už to nejde vrátit zpět, tak jsem zatím nastavil neutrálních 50%. Nicméně oba telefony jsem před časem měl možnost vyzkoušet, snad si brzo najdu čas napsat alespoň krátkou recenzi na tyto telefony (a One X rozhodně pochvalu nedostane, One S je dobrý telefon).


    • Anonymní uživatel

      13. dubna 2012 - Anonymní uživatel

      Anonym: No já jsem fanda MS to přiznávám, ale stejně tak mám rád i Apple. Ale google a jeho praktiky opravdu nemusím.


    • pravy hhh

      14. dubna 2012 - pravy hhh

      Jake praktiky Googlu? Marketingovymi rozhodnutimi proti zajmum zakazniku je znam hlavne Apple a Microsoft.


    • Anonymní uživatel

      17. dubna 2012 - Anonymní uživatel

      O marketing se nejedná (všecha firemní rozhoduntí jsou vždy v zájmu prosperity firmy, u všech firem včetně google). Ale prostě Google se za posledních pár let hodně změnil, ale to by bylo na dlouhou diskuzi, která sem nepatří.


  • pravy hhh

    pravy hhh

    8. dubna 2012

    Jak poznamenal Josef, dnes mate na vyber z nekolika "ekosystemu". Na vami pozadovane ukoly jsou vhodne prakticky vsechny. Z vyjmenovanych telefonu predpokladam zajem o vyssi kategorii pristroju.

    Na iPhone 4S bezi operacni system iOS, ktery se vyznacuje rychlosti, stabilitou a celkove vysokou vyspelosti (prisel prvni a je nejdal). Nekomu muze vadit uzavrenost a navazanost na sluzby Applu.

    Telefony Nokia Lumia pouzivaji Windows Phone, ktery je (jak uz to je v podani Microsoftu bezne) principialne velmi podobny iOS od Applu. Uzavrenost systemu je jeste vyssi (nelze prenaset soubory pres Bluetooth, absence vymenne SD karty, absence jednoducheho prenaseni souboru po USB pomoci Mass Storage atd.). Navazanost na sluzby Microsoftu muze take predstavovat problem (horsi vyhledavani pomoci Bingu a seznamu). Dnesni telefony s WP7.5 se me jevi jako predskokani pro WP8 telefony, ktere maji byt uvedeny na konci roku. U nich uz budou odstraneny vyse vyjmenovane nedostatky.

    Tretim ekosystemem je Android (Galaxy SII). Predstavuje protivahu dvou predchozich, protoze se nesnazi uzivatele omezovat. Vlastnik telefonu s Androidem si ho muze mirne i zasadne upravit, ale neni to zadna nutnost. V zadnem pripade neni potreba nic ladit, jak stiplave poznamenal Josef :-). Vyhoda oproti predchozim je podpora Flashe. Diky hodne vyrobcum jsou telefony za vyhodne ceny.


    iPhone 4S je velmi vykonny a Samsung Galaxy SII je mu v premiove kategorii zdatnym souperem. Nokia Lumia 800 nebo i nova 900 obsahuji starsi komponenty, kterymi se radi spise do stredni tridy. Lumia 800 navic nese nekvalitni Pentile Amoled displej, kde jsou videt kostrbate hrany.

    Moje doporuceni by bylo prozatim vyckat asi 2 mesice nez se do obchodu dostanou nove modely iPhone 5, Samsung Galaxy SIII, Huawei Ascend D Quad, Motorola Razr maxx s velkou baterii, HTC One X a nebo Lumia 900. Preferoval bych nektery telefon na platforme Android.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (5)
    • Ne (3)
  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    8. dubna 2012

    Dobry den,vase otazka je pro me velmi zaludna a zalezi take,co kazdy clovek preferuje.
    Vsechny tyto mobily patri k naproste spicce smartphonu a je tedy tezke vybrat nejlepsiho z nejlepsich.
    Jak uz to tady panove naznacili,tak se jedna o mobily s jinym OS.Apple s iOS sel jinym smerem nez Android,lidem nezalezelo jaky to ma vykon,kolik RAM pameti..... .Android sel jiinou cestou a jelikoz na teto platforme je nescetne hodne mobilu,tak mobil s danym OS potrebuje velky vykon,aby se nezasekaval,coz SGS2 ma.
    Abych se priznal,mam HTC Wildfire a reknu vam,koupil jsem ho za 6000Kc(to neni moc,ale pred 1,5 rokem to bylo za mobil hodne a patril do vyssi stredni tridy,kdyz vysel.Za 1,5 roku me z toho mobilu vznikl uplne zasekany mobil,ktery nerozjede polovinu aplikaci na Google Play a to je fakt na nic,takze pokud byste si kupoval SGS2 tak za 2 roky se vam tak zasekne,ze si radsi koupite SGS4,5,6...... .To je samozrejme tak i u iPhonu,ale vemte si iPhone 3GS,uz je 2,5 roku stary a ja netvrdim,ze je spicka,ale drzi se jeste vcelku nahore,za 2,5 roku bude SGS2 zasekany kram a proto zvazuji ja sam,jestli bude muj dalsi mobil Android.
    WP je neco mezi Androidem a iOS,ale jak tu panove naznacili,je velmi podobny iOSu,coz vam mohu potvrdit z vlastni zkusenosti.
    Hlavni nevyhodou iOSu je,ze se nemuze jen tak pretahnout pisnicky a filmy je tak do mobilu,ale pres program,ktery si musite stahnout a jmenuje se iTunes.Kdyz mate na pocitaci Windows,tak je to pekne tezke stahnout par pisnicek do Apple pristroje,ale nevim,jak se to presne dela.
    Uz hlavni nedostatky jsem vam dopovedel a takovy ty hardwarovy parametry si snad dokazete najit sam,ne??
    Dosel jsem k nazoru,ze z techto 2 mobilu by se mi(a mozna i vam)hodil zrovna Apple,ale pokud se vam nelibi,nebo tak,tak bych si vybral Nolii Lumii 900(800),protoze,kdybych mel brat Android,tak uplne nejlepsi model(SGNote,HTC One X,Sony Xperia S,ale se SGS2 bych to zvazil,protoze podle me,co jsem videl a slysel,tak se nekterym majitelum uz trochu zasekava a tak se zachvilku promeni v kram,jako tedka muj Wildfire.
    Jen si racte vybrat......... :D

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (3)
    • Ne (5)
    • hhh

      8. dubna 2012 - hhh

      'Android sel jiinou cestou a jelikoz na teto platforme je nescetne hodne mobilu,tak mobil s danym OS potrebuje velky vykon,aby se nezasekaval,coz SGS2 ma.'
      > To je naprosto zavadejici dedukce. I SGS2 bude zasekany pokud si budu v pozadi poustet SETI@home. Je to stejne jako u pocitace. Maximalni vykon CPU je jednou dany a zalezi na spustenych programech.

      'Za 1,5 roku me z toho mobilu vznikl uplne zasekany mobil,ktery nerozjede polovinu aplikaci na Google Play a to je fakt na nic'
      > HTC Wildfire ma uz zastaraly 528MHz cip na architekture ARM11. Z pomalosti se neda vinit system nebo aplikace, ale HW. Je to 2 roky stary pristroj a HTC uz updaty neposkutuje. Diky otevrenosti Androidu si muzete stahnout neoficialni CyanogenMod na verzi 2.3.7, ktery prida jeste nekolik vylepseni, ale moralni zivotnost tohoto telefonu uz je pomalu u konce.

      ',takze pokud byste si kupoval SGS2 tak za 2 roky se vam tak zasekne'
      > To je nesmysl. Pri koupi je dobre koukat na parametry a podle tech se rozhodovat. SW se da oficialne nebo neoficialne casem vylepsit, ale HW je porad stejny.

      'vemte si iPhone 3GS,uz je 2,5 roku stary a ja netvrdim,ze je spicka,ale drzi se jeste vcelku nahore'
      > Kazdy telefon starne a proto je dobre kupovat co nejvykonejsi HW.

      'za 2,5 roku bude SGS2 zasekany kram a proto zvazuji ja sam,jestli bude muj dalsi mobil Android.'
      > Pomaly telefon bude za 2,5 roku kazdy a nezalesi to ani tak na systemu. Proste budou programy a hry, ktere neutahne, ale pouzivat na bezne veci pujde porad.

      'Hlavni nevyhodou iOSu je,ze se nemuze jen tak pretahnout pisnicky a filmy je tak do mobilu,ale pres program,ktery si musite stahnout a jmenuje se iTunes'
      > Program je nutny i k Windows Phone a jmenuje se Zune. WP i iOS to maji podobne.

      'podle me,co jsem videl a slysel,tak se [Android] nekterym majitelum uz trochu zasekava a tak se zachvilku promeni v kram,jako tedka muj Wildfire.'
      > To je ponekolikate vyrceny omyl. Telefony s Androidem starnou stejne rychle jako jakekoliv jine telefony. Parametry jsou dane a nemeni se. Spis bych se bal dnes koupit Lumii s jednim CPU jadrem a se starym grafickym jadrem Adreno 205. Tyto telefony budou po prichodu WP8, kde je podpora vice jader, prakticky okamzite na odpis.

      Pokud si ted vybrat, tak jednoznacne nejake vice-jadrove telefony, ktere jeste maji rezervu do budoucna. Nejlepe bych pockal na nove ctyrjadrove, ktere prijdou na trh behem par tydnu nebo mesicu. Prvni vlastovka je HTC One X. Ocekava se i novy iPhone 5.


    • Anonymní uživatel

      9. dubna 2012 - Anonymní uživatel

      Ja vim,pane "chytry" ,ze vy mate vycitky oproti mym nazorum,ale pokud bych vam mel vase nazory komentovat takhle,tak by se vam to take moc nelibilo,ze?Chapu,ze mate pravdu,ale je to prece jenom muj nazor,ktery mohu z mych vlastnich zkusenosti doporucit,sice papirove parametry je dobre vedet,ale dulezitejsi je sladenost OS a propracovanost OS a zkusenosti s danym mobilem.


    • hhh

      9. dubna 2012 - hhh

      Klidne me stejnym zpusobem komentujte. Pokud je vas nazor odlisny a opira se o padne argumenty, velice rad svuj nazor poupravim podle vaseho.


    • Anonymní uživatel

      10. dubna 2012 - Anonymní uživatel

      ja vim,ze mate nejspis pravdu,ale moje nazoru jsou moje nazory a tak je tedy divne,ze kdyz jsem videl se SGS2 zasekavat u kamarada ze tridy,tak vy mi tu budete naznacovat,ze ne??Videl jste ho nekdy nebo ho i mate??pokud ano a nezasekl se,tak to tam musite mit nula stahnutych veci,ale i tak je Android zasekanejsi,nez iOS a WP a ja to mohu potvrdit,kdyz si je srovnam vedle sebe


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.