Poradna Nokia N8

Autor: | Vloženo: 19.03.2013 000 19:37 | Témata: Poradna Nokia N8

OPERAČNÍ SYSTÉMY PRO NOKIE = technická podpora - DOKDY?

Dobrý den,
Je všeobecně známou skutečností a příjímanou smutnou pravdou, že Nokia ústy vedení firmy oznámila technickou podporu (později přejmenovanou na "údržbu systému") operačního systému (OS) Symbian jen do roku 2016. Zdá se vám to málo? Ano, je to málo a proto mnoho lidí od tohoto OS dává postupně ruce pryč......
O to víc překvapí "bleskovka" od jistého pana Sabola, redaktora serveru Mobilmania.sk, který tvrdí, že TECHNICKÁ PODPORA OS WINDOWS PHONE 8 (!?!) [A rovněž technická podpora staršího OS WP 7-7,8] končí v ČERVENCI 2014.......
Upřesním z mých skromných vědomostí, že to samozřejmě neznamená konec platformy, na druhé straně, pokud by to Microsoft myslel s tou podporou OS WP8 opravdu vážně, tak se vtírá opět ona nepříjemná otázka: "A budou ty "staré" Lumie, LG, HTC, Samsungy, ZTE a další, aktualizovatelné na OS WP 9,10,11...atd?
Když jsem tuto myšlenku pouze s nadsázkou nadhodil pro fajnšmekry OS"Findous fouňa", tak mě měli za ..... to je dnes už jedno. Zatím je jisté jedno - aktualizace OS řady 8,x....

Jelikož se jedná pouze o novinářskou "bleskovku", která se nedá potvrdit z důvěryhodných zdrojů, berte prosím tuto informaci pouze v té rovině, která ji přináleži, tedy spíše jako upozornění, že nic není věčné a skoro všechno podléhá změnám. Svět IT technologií zrychluje obrátky díky evolučním technickým skokům.
Na konec jeden vtip: že by snad ten Symbian přežíval v koutečku nezájmu déle, než jeho náhradníci...?. :D(

Zde je "bleskovka" ze dne 18.3.2013:

http://mobilmania.azet.sk...

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    19. března 2013 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    do otázek se mají vlkádat otázky a ne offtopicy toto je vcelku recence ty takže bych doporučil stáhnout a přesunout takové spamy umí tvořit každý omylem ;)

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Anonymní uživatel

      19. března 2013 - Anonymní uživatel

      Něco Vás příteli vyvedlo z míry, ale nebyl jsem to já.


  • Petr

    Petr

    20. března 2013

    Máte pravdu, tzv. Mainstream support Windows Phone verze 7.8 končí v září 2014 a verze 8.0 v červenci 2014. Viz http://support.microsoft.com...

    Jde ale jen o právě tyto verze, a lze předpokládat, že do té doby budou dostupné nové velké aktualizace (např WP7.9 a WP8.5 či WP Blue), které budou mít opět nastaven datum konce mainstream supportu 18měsíců od uvedení.
    Dále jedná se o tzv. Mainstream support, to znamená, že telefon dostává během tohoto supportu nové funkce a vylepšení. Pak následuje tzv. Extended support, ve kterém se řeší pouze opravy chyb. Datum konce Extended supportu ještě nebyl stanoven.

    Dodejme, že u WP7.x se čeká ještě minimálně jedna velká aktualizace (WP7.9?), která by měla přijít někdy v první polovině roku 2014, to znamená, že Mainstream support bude prodloužen cca do konce roku 2016. V případě WP8.x je pravděpodobné že dostane ještě několik velkých aktualizací, a tedy mainstream support tu bude ještě mnohem déle. To vysvětluje i to že, support na WP7.8 je delší než na WP8.0 (nová verze WP8 (blue), totiž přijde dříve než nová verze WP7)

    Pro srovnání v případě OS Symbian srovnatelný support, resp. poslední vylepšení přišlo v roce 2012 (Belle FP2). Do roku 2016 tu je pouze support na úrovni oprav chyb.

    Co to znamená? MS v podstatě říká, že pokud máte WP7.8 a pokud si nezaktualizuje do září 2014 na novou verzi (např WP7.9 už nebudete dostávat další vylepšení OS (nicméně opravy budete dostávat i nadále), pokud si zaktualizujete na novou verzi (např WP7.9), budete dostávat další vylepšení OS ještě dalších 18 měsíců od uvedení této verze.

    Více také na http://www.wpcentral.com...

    PS: také myslím že toto téma do poradny nepatří, od toho tu je spousta odborných internetových magazínů a blogů, které se tématu patřičně věnují.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Anonymní uživatel

      25. března 2013 - Anonymní uživatel

      Pokud by se to vzalo z té lepší stránky a reflektovalo by se na tuto informaci jako na relevantní, tak je to vlastně přínosné pro majitele zařízení s OS WP 7, resp. 8 a pod. Protože vědí, na čem jsou. Toto neplatí (žel) u OS Android (a některých jiných OS), kde zatím o aktualizacích na jednotlivé značky a modely v podstatě rozhodují výrobci, nebo operátoři (vyjma značky Google Nexus). Když bychom vzali kalkulačky a prošli počet všech aktualizací u OS Android, zjistili bychom asi podobnou četnost nových aktualizací rozložených v čase, od nástupu OS Android 1,5 (Cupcake) až po poslední verze Jelly Bean. Zde ovšem klient - uživatel postrádá jakékoli vodítko pro své koncové zařízení.
      Z této stránky hodnoceno, je výhodou mít jistotou centrální distribuce Aktualizací a centrálních oprav různých bugů a nedostatků = podle mne je to transparentnější.

      K uvádění podobných příspěvků:
      ---ano, zde je místo na kladení otázek, ne prostor na spam, někdy je ovšem těžké definovat, kde končí konstruktivní příspěvek, nebo dotaz, a kde začíná spam.....
      ---na druhé straně je občas pro utřídění nových informací v mysli zákazníka důležité, aby měl důležité informace včas a na jednom místě. Jak známo, že ne každý běžný uživatel, ať už z nedostatku času, nebo z obyčejné línosti, si prověřuje fakta. To vede k tomu, že je tady mnoho dotazů, na které je pozdě reagovat, protože majitel zakoupeného produktu nereaguje včas a přiměřeně na dění kolem sebe a to vede k frustraci.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.