80%Hodnocení produktu: 80%
- Svítilna
- Možnosti přizpůsobení
- Symbian
- Ovi store
- Exhange kompatibilní pouze s Microsoft Exchange servery (ne gmail, hotmail. atd)
Telefon mám přibližně půl roku a jsme s ním velice spokojený. Na první pohled zaujme konstrukce a dílenské zpracování. Telefon je opravdu bytelný a a pevný, nikde nic nevrže a v ruce budí pocit poctivého "kusu železa".
Vytáčení lze, jak je tomu u telefonů tohoto typu zvykem, vyvolat přímým zadáváním znaků či čísel přímo na hlavní obrazovce, což je velice praktické. Každému kontaktu je možné přiřadit různá vyzvánění. U vyzváněcích profilů lze nastavit jejich platnost (například vypnout zvonění na další 4 hodiny), ale chybí mi pravidelný plán (například že by telefon sám vypínal zvonění na každou noc). Naučil jsme se tedy telefon úplně vypínat a telefon budí bez problému i vypnutý - po probuzení se ihned zeptá, jestli si přejete telefon zapnout, což je šikovné.
Krom různých barevných schémat si můžete vybrat mezi různými uspořádáními menu (seznam, mřížka, půlkruh..) i rozvrženími hlavní obrazovky, na které navíc podrobně definovat, co na ní chcete umístit.
Kromě volání mám telefon především kvůli emailu, kde používám jednu schránku Exchange (mail, kalendář kontakty) a druhou Gmail. Obé funguje bezchybně tak, jak má. Menší problém nastane, pokud chcete používat Exchange u Gmailu, což není Nokií podporovaná kombinace (Exchange gmailu není plně kompatibilní s Microsoft Exchange serverem). To lze sice obejít vytvořením dvou účtů - jednoho na mail a druhého na kalendář a kontakty, ale konkurence toto zvládá lépe.
Co se ovšem Nokii nepovedlo vůbec je Ovi store, což je katalog bezplatných i komerčních aplikací pro telefon. Nokia totiž umožňuje vývojářům do obchodu přidávat totální brak a najít kvalitní aplikaci je někdy obtížné. Uživatelské komentáře pomohou málokdy, protože jsou psány jednou rusky, jednou maďarsky atp. - nic se z nich nedozvíte. Je štěstí, že telefon má vše důležité již v sobě. Krom Facebook aplikace, jejíž funkce jsou vyhovující (leč pomaleji načítá data ze sítě) a umí se spárovat s kontakty v telefonu (krom fotografie se v nastavených intervalech stahují i statusy, které pak vidíte v normálním telefonním seznamu) bych vyzdvihl především YouTube aplikaci, která je přímo skvělá. Přehrává videa prakticky okamžitě s ohledem na rychlost sítě, lze se i přihlásit pod svým účtem a procházet svá oblíbená videa a seznamy.
Jako Twitter klient používám kvalitní Tweets60, který je v Ovi store zdarma.
Kvalitu fotoaparátu nejsem s to posoudit, protože na fotografování používám fotoaparát (nejsem pak zklamaný :) ). Pouze jednou jsem zkoušel vyfotit venkovní panorama, což umí přímo aplikace pro focení v telefonu a výsledek byl opravdu fenomenální. Musím uznat, že při dobrých světelných podmínkách telefon vykouzlil moc hezké podzimní fotky. Ale jen jsem to zkoušel, bohaté zkušenosti s focením telefonem obecně nemám. Přesto přítomnost fotoaparátu vítám, jeho přisvětlovací diodu lze totiž použít jako svítilnu dlouhým podržením mezerníku i tehdy, když je telefon uzamčený. Skvělé! Telefon umí fotografie rovnou sdílet na internetu, podporované jsou však pouze služby Ovi a Flickr. Další jako Twitpic, Facebook a podobně lze doplnit pomocí zadarmo dostupných pluginů z Ovi store, ovšem od třetích výrobců. Toto jsme netestoval.
Zajímavostí je, že telefon obsahuje aplikaci Smart Connect, ve které je možné sdružovat různé přístupové body a nastavit jejich prioritu připojení. Ovšem praktické zkušenosti ukázaly spíše vznik problémů a fakt, že nastavení priority různých připojení standardním způsobem v nastavení telefonu funguje bezchybně (připojuje se přes wifi, pokud není v dosahu, tak teprve pak až přes GPRS/3G). Rozhodně doporučuji na Smart Connect vůbec nesahat a rozhodně nic nenastavovat.
Někdy mi přišlo trošku nelogické umístění ikon aplikací v různých menu, jejich umístění lze však dle libosti měnit, třídit do složek i upravovat jejich umístění na obrazovce.
Navigace nachází polohu opravdu velice rychle, obvykle pod 10 vteřin. Navigace je zdarma, doporučuji však datový tarif. Mapy se průběžně stahují z internetu nebo je možné si je z počítače nahrát přímo do telefonu. I potom je připojení k internetu užitečné kvůli vyhledávání různých POI, nikoli však nezbytné. V nabídce jsou mapy snad celého světa, zatím jsem žádnou nepostrádal (například v USA můžete stahovat i jen jednotlivé státy a šetřit tak místo na kartě). Toto vám nikdo jiný nenabídne
Celkově jsem s telefonem velice spokojený. Za cenu do 5000 neznám lepší model s plnou QWERTZ klávesnicí.
- Je tato recenze užitečná?
- Ano (57)
- Ne (4)